SUA ne dau dreptate. Inițiativa Coridorului Vertical lansată de Ion Sterian este adoptată internațional
- Ghițulescu Radu
- 18 martie 2024, 10:15
Directorul general Transgaz Ion Sterian a lansat, dezvoltat și promovat inițiativa Coridorului Vertical pentru transportul gazelor dinspre sud spre nord încă din 2016. Acum, după aproape opt ani, ideea este preluată de mai multe state membre ale Uniunii Europene, Ucraina și Republica Moldova, dar și de către SUA.
Ion Sterian a făcut demersuri constante pentru crearea Coridorului Vertical. Anul trecut directorul general Transgaz a purtat discuții cu omologii săi din Slovacia, Ungaria și Polonia, pentru a le explica importanța strategică a acestui coridor.
„Sunt 16 țări în coridor și putem aduce gaze din Azerbaidjan, este operațional. În etapa a doua se mai construiesc 63 de kilometri. Putem ajunge până la 15 miliarde mc de gaze. Aici este vorba despre gazele din zona Mării Caspice și gazele lichefiate care pot veni din Turcia. Aceasta are are 6 terminale LNG cu capacitate de 60 miliarde mc“, explica la începutul lui 2023 directorul general Transgaz.
Anul acesta, la inițiativa lui Ion Sterian, a avut loc, la sediul companiei românești, întâlnirea strategică a operatorillor de transport și sistem (OTS) semnatari ai Memorandumului de Înțelegere pentru Coridorul Vertical. Printre OTS-urile semnatare s-au numărat: Transgaz, DESFA (Grecia), Gastrade (Grecia), Bulgartransgaz (Bulgaria), ICGB (Bulgaria-Grecia) și FGSZ (Ungaria). Au participat cu statut de observator Eustream (Slovacia), GTSOU (Ucraina) și Vestmoldtransgaz (Republica Moldova).
Reuniunea de la București a pus bazele noului memorandum de înțelegere. Acesta s-a semnat pe 19 ianuarie, cu ocazia reuniunii grupului pentru conectivitate energetică a Europei Centrale și de Sud-Est (CESEC).
Un proiect cu implicații la nivel european
Activarea Coridorului Vertical, prin modernizarea corespunzătoare a rețelelor din țările participante, va permite transportul bidirecțional al gazelor pe ruta sud-nord.
"Acest coridor va aduce prestigiu României. Dar și securitate energetică pentru țările din estul Europei, Republica Moldova și Ucraina, și centru. Transgaz este un susținător constant și puternic al Coridorului Vertical. Acționăm permanent prin respectarea angajamentelor asumate. Dar și prin dezvoltarea unui dialog constructiv și a unei cooperării strânse. Transgaz are încredere în sinergia operatorilor din Grecia, Bulgaria, România, Ungaria, Ucraina, Republica Moldova și Slovacia. Aceștia pot avea un impactul semnificativ în creșterea și consolidarea securității energetice a țărilor respective, a regiunii și a Uniunii Europene. O dezvoltare coordonată a sistemelor acestor țări și a capacităților de interconectare poate contribui la transformarea regiunii și continentului din perspectiva securității aprovizionării cu gaze și să permită României să devină un pol de dezvoltare economică a Europei", a expllicat directorul general Transgaz, Ion Sterian.
Americanii sunt interesați
27 de companii au depus cereri neangajante de capacitate, cu un orizont 2024-2050, pentru viitorul Coridor Vertical de gaze.
Din cele 27 de propuneri, 17 provin de la companii internaționale. Acestea au fost depuse de organizații din Bulgaria, România, Austria, Ungaria, Slovacia, Germania, Cipru, Macedonia de Nord, dar și din SUA. Restul de 10 propuneri provin de la mari companii grecești, conform profit.
Interesul american a fost confirmat și de prezența subsecretarului SUA pentru resurse energetice, Jeffrey Pyatt, la Forumul Macedonia de Est și Tracia, desfășurat recent. „Folosind infrastructura existentă din Grecia către Ucraina, Coridorul Vertical va permite GNL importat prin Grecia să umple rezervoarele uriașe de stocare din Ucraina. Aceasta va oferi o nouă sursă de gaze naturale pentru Europa Centrală și Balcanii de Vest. Va contribui astfel și la reducerea volatilității prețurilor“, a declarat Pyatt.
Oficialul american a subliniat că proiectului va ajuta UE să se deconecteze complet de la gazele naturale rusești/ Ținta asumată este până în 2027.