Afacerea CryptoDATA. Protejatul lui Florian Coldea, legături cu Rusia și fake-news

Afacerea CryptoDATA. Protejatul lui Florian Coldea, legături cu Rusia și fake-news Florian Coldea. Sursa foto: Arhiva EVZ

Florian Coldea, fostul adjunct al Serviciului Român de Informații(SRI), ar fi implicat, indirect, în acțiuni de dezinformare, potrivit  romaniatv.net Din dorința de a a rămâne „secrete” anumite legături  comerciale cu Rusia, Bogdan Mărunțiș, finul generalului(r) Florian Coldea, a recunoscut în mod public că a trimis linkuri false către jurnaliștii care investigau implicarea acestuia în afaceri cu Rusia ,în acțiuni de manipulare și chiar posibile infracțiuni cibernetice.

Afacerea CryptoDATA: Florian Coldea și finul său, Bogdan Mărunțiș, acuzați de presă că sunt implicați într-un un fake-news conotații penale

Florian Coldea

Florian Coldea. Sursă foto: arhivă EVZ

Conform sursei citate,  Bogdan Mărunțiș și colegii de la CryptoDATA, ar fi creat cu inteligența artificială un articol fals despre dispozitivele CryptoDATA ,utilizate în războiul din Ucraina, modificând un articol al site-ului  Reuters.

Mai grav, au furat și identitatea a doi jurnaliști credibili ai Reuters, pe care i-au indicat drept autorii articolului fals”

Bogdan Mărunțiș, de pe același cont de WhatsApp i-a trimis jurnalistei Iosefina Pascal un contract de achiziție de figurine cu Putin între CryptoDATA și o firmă din Ucraina.

Ne puteți urmări și pe Google News

Mărunțiș susține că documentul respectiv este un fals creat tot de ei. Documentul este datat decembrie 2023, are număr de înregistrare, multiple semnături, datele de identificare ale firmelor fiind reale.

CryptoDATA, compania controlată de Ovidiu Toma, ar fi implicata direct în razboiul din Ucraina, potrivit româniatv. net.

În urmă cu câteva săptămâni, Florian Coldea a luat parte la festivalul UNTOLD organizat în Dubai. La aceeași masă a stat Ovidiu Toma, patronul Cryptodata, dar și alte personaje controversate, printre care bărbat care vorbea cu accent moldovenesc, pe numele său de cod “Nea’ Marian”. Bărbatul s-ar fi lăudat chiar în acea seară cu faptul că este mercenar, arată ancheta realizată de sursa citată. El ar fi originar din Transnistria, și ar fi mana dreapta a lui Toma si Coldea, și s-ar ocupa de recrutat mercenari pentru a lupta in Ucraina, Congo si Somalia.

Afacerea CryptoDATA: Figurine cu Vladimir Putin, în valoare de sute de mii de dolari

Putin

Vladimir Putin. Sursa foto: Wikipedia

Sursa citată susține  că există un contract prin care CryptoDATA cumpăra, în decembrie 2023, jucarii de la un furnizor din Ucraina. Este vorba despre  figurine cu Vladimir Putin în valoare de 375.000 de dolari. Cele 250.000 de jucarii au fost livrate, conform contractului, la inceputul anului 2024, la sediul CryptoDATA din Voluntari, Ilfov.

Pe site-urile de vânzări online din Rusia există numeroase produse de la CryptoDATA. Ar exista și parteneriate pentru promovare între CryptoDATA și firme din Rusia. Spre exemplu, pe pagina de Instagram a afaceristului rus Andrej Gun, este etichetat si Ovidiu Toma, într-o postare în care se promoveaza un laptop CryptoDATA.