Cum a vrut ITIA s-o scoată vinovată pe Simona Halep: „Nu cred că am întâlnit vreodată un caz atât de complex”

Cum a vrut ITIA s-o scoată vinovată pe Simona Halep: „Nu cred că am întâlnit vreodată un caz atât de complex” Simona Halep. Sursa foto: dreamstime.com

Howard Jacobs, unul dintre avocații care au reprezentat-o pe Simona Halep în procesul de la Lausanne, lansează acuzații grave la adresa ITIA. Avocatul susține că agenția a încercat să-i distrugă cariera fostului număr mondial. 

Într-un interviu acordat pentru o publicație internațională Jacobs a dezvăluit că ITIA ar fi cheltuit cel puțin 2 milioane de dolari în încercarea de a demonstra, în mod fictiv, vinovăția Simonei Halep.

Noi detalii în cazul Simona Halep

Avocatul a subliniat costurile și complexitatea cazului. Howard Jacobs a evidențiat fapul că procesul Simona Halep a fost una dintre cele mai dure bătălii câștigate.

„Nu știu exact ce s-a întâmplat. Este o situație foarte neclară. Am fost întotdeauna de părere că cazul legat de pașaportul biologic al Simonei Halep nu este susținut solid. Nu am înțeles niciodată întregul context al acestui caz. În plus, în legătură cu Roxadustat, de obicei, autoritățile antidoping primeau dovezi de contaminare și discutau sancțiunile în consecință.

Ne puteți urmări și pe Google News

Dar aici este o situație aparte. Nu cred că am întâlnit vreodată un caz atât de complex... Este o problemă majoră și chiar nu pot să estimez câți bani au fost implicați în acest proces.Presupun că suma minimă ar fi de cel puțin 2 milioane de dolari, având în vedere numărul mare de experți și avocați implicați și nivelul disputelor”, a declarat Jacobs.

Zi decisivă pentru Halep. Se încheie audierile de la TAS

Simona Halep. Sursa foto: Arhiva EVZ

ITIA  acuzații absurde

În continuarea interiviului, Howar Jacobs a mai precizat că ITIA a prezentat acuzații complet aberante lipsite de temei moral, la adresa fostului număr 1 WTA.

„A existat un efort concertat pentru a crea cazul de dopaj sanguin, apoi pentru a crea o poveste care să aibă sens (…). Multe probe despre care au spus că sunt dovadă de dopaj de sânge erau, de fapt, din perioada în care a avut intervenția chirurgicală la nas și chiar de după.

În esență, se dopa sanguin în timp ce se opera și anunțase că nu mai joacă până la finalul anului? Este absurd! Au pictat această poveste ca să pară un caz evident de dopaj în tenis. Și nu a fost. Nici pe departe”, a adăugat avocatul, potrivit Sports Illustrated.

În spațiul public au apărut la un momentdat informații potrivit cărora Simona Halep ar fi ascuns faptul că ar fi consumat suplientul respectiv, care într-un final s-a dovedit a fi contaminat cu Roxadustat. Avocatul a desființat și această ipoteză. Jacobs a precizat că Simona a menționat din prima în formularul de doping că a consumat o băutură „Schinoussa”.

Simona Halep, colaborare

Colaborare nouă pentru Simona Halep, după despărțirea de Patrick Mouratoglou. Sursa Foto: Instagram

Simona Halep nu a mințit

Halep s-a referit a produsele canadienilor Schinoussa Superfoods, companie care activează sub numele de Quantum Nutrition și care ar fi furnizat suplimentul contaminat cu Roxadustat.

„Ei bine, nu e adevărat! Pe formular scrie băutură Schinoussa, dar nu există o asemenea băutură pentru recuperare. Produsele Schinoussa erau amestecate într-un blender. Halep a scris "băutură de recuperare Schinoussa”, a completat Howard Jacobs.

Băutura cu pricina a avut în componență două suplimente ale producătorului canadian, printre care Keto MCT și cel care a fost contaminat cu Roxadustat. Howard Jacobs a explicat și motivul pentru sancțiunile ajung să fie respinse în apel.

Simona Halep

Simona Halep. Sursa Foto: Arhiva EVZ

Simona Halep a plecat în SUA unde va participa la turneul Miami Open

În acest sens, avocatul cu mare experiență în reprezentarea sportivilor a declarat că este vorba de o tendnță constantă în sportul alb, iar componența tribunalelor de arbitraj poate fi un factor important.

„Aceasta este o întrebare interesantă și am ridicat-o și în timpul apelului la Tribunalul de Arbitraj Sportiv în cazul Sharapova. Cu toate acestea, nu s-a văzut o schimbare semnificativă în acest sens. Nu pot să explic de ce acest fenomen este atât de consistent în tenis. Poate că tribunalele de arbitraj din tenis sunt prea rigide.

Există o tendință clară de reducere a sancțiunilor în cazurile de dopaj în tenis. Nu în toate cazurile, dar în multe dintre ele. Nu am o explicație clară pentru această situație. Poate că jucătorii de tenis, spre deosebire de sportivii din alte discipline olimpice, au resurse financiare mai mari pentru a-și susține apărarea, ceea ce duce la o luptă aparent mai echitabilă”, a menționat avocatul.

Simona Halep a plecat în Statele Unite unde va participa la turneul de 1000 de puncte de la Miami. Sportiva este însoțită de mama ei, Tania, un fizioterapeut și un partener de antrenament. Este primul turneu la care participă sportiva noastră de la suspendarea temporară dictată de ITIA în octombrie 2022.