OMS sperie lumea cu o nouă pandemie, după eșecul gestionării Covid-19

OMS sperie lumea cu o nouă pandemie, după eșecul gestionării Covid-19 Virus. Sursa foto: Pixabay

După eșecul de proporții în gestionarea pandemiei de Covid-19, soldată cu peste 7 milioane de morți în toată lumea, și după dezvăluirile cu privire la relațiile scandaloase dintre directorul Tedros Adhanom Ghebreyesus și China comunistă, OMS amenință din nou omenirea.

Virusul care va fi de 20 de ori mai mortal decât SARS-CoV-2 poate oricând să apară, a anunțat Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul OMS. Mai exact, a avertizat că o nouă pandemie stă la pândă și că ar trebui să vorbim despre „când“ va apărea, nu „dacă“ va apărea.

Virusul care va fi de 20 de ori mai mortal decât SARS-CoV-2

Avertismentul lui Ghebreyesus a fost transmis într-un discurs ținut la Universitatea din Glasgow. Acesta a evidențiat necesitatea unor politici implementate la nivel global, în loc ca „fiecare țară să acționeze pentru sine”.

„Istoria ne învață că următoarea pandemie este o chestiune de când, nu dacă. Aceasta poate fi cauzată de un virus gripal, sau de un nou coronavirus, sau poate fi cauzată de un nou patogen despre care nici măcar nu știm încă – ceea ce numim Boala X. A existat multă atenție acordată recent Bolii X. Am folosit pentru prima dată termenul de Boala X în 2018 ca un substitut pentru o boală încă necunoscută pentru care totuși ne putem pregăti. COVID-19 a fost o Boală X, un nou patogen care provoacă o nouă boală, dar va exista o altă Boală X, sau o Boală Y sau o Boală Z. Și, așa cum stau lucrurile acum, lumea rămâne nepregătită”, a spus directorul OMS.

Ne puteți urmări și pe Google News

Virus, Bacterie, Infecţie, BoalăVirusul care va fi de 20 de ori mai mortal decât SARS-CoV-2. Sursa foto: Pixabay

Boala X. La ce să aștepte omenirea

Se vorbește tot mai des despre Boala X - un termen generic folosit pentru un virus mortal - care ar putea provoca o nouă pandemie.

La Forumul Economic Mondial de la Davos, Elveția, s-a discutat și despre pandemia ipotetică produsă de Boala X, virusul de 20 de ori mai mortal decât COVID-19. Discuțiile au ca scop realizarea unui plan de acțiune preventiv.

„Ar putea fi lilieci, cum a fost în cazul COVID-19, ar putea fi păsări ca la gripa aviară sau ar putea fi o altă specie de animale, porci de exemplu”, spune directorul OMS.

Corona, Spray, Pământ, DezinfectantVirusul care va fi de 20 de ori mai mortal decât SARS-CoV-2. Sursa foto: Pixabay

Virusul se poate transmite cu eficiență de la om la om

Potrivit OMS, Boala X, care a fost recunoscută încă din 2018, „reprezintă cunoașterea că o epidemie internațională gravă ar putea fi provocată de un patogen necunoscut”. Iar experții spun că probabilitatea ca o nouă pandemie să vină mai curând decât ne-am aștepta este destul de mare.

„Există tulpini de virusuri care au rate ale mortalității foarte mari și care ar putea dezvolta abilitatea de a fi transmise cu eficiență de la om la om”, a spus dr. Amesh Adalja de la Centrul Johns Hopkins pentru Securitatea Sănătății, potrivit nypost.com.