Republica Moldova va avea radare care pot doar să observe rachetele

Republica Moldova va avea radare care pot doar să observe rachetele Sursa foto: Arhiva EVZ

Republica Moldova va avea radare care să observe rachetele care survolează spațiul aerian al țării, dar nu și să le doboare, a anunțat ministrul Apărării, Anatolie Nosatîi.

Republica Moldova va avea două radare

Oficialul a precizat, la emisiunea „În Profunzime” de la ProTV, că sistemele care pot lovi ținte aeriene sunt livrate în mare parte Ucrainei, iar cele disponibile merg spre statele care ajută țara vecină.

„Este o întrebare mai complexă. Este nevoie de sisteme de intercepție, care nu sunt disponibile acum. Majoritatea merg pentru Ucraina, ceea ce contribuie la apărarea noastră. (…) Noi mai așteptăm, dar și prețurile au crescut semnificativ”, a declarat ministrul Apărării.

Acesta mai spune că un al doilea radar pentru identificarea amenințărilor din aer urmează să ajungă în Republica Moldova în 2025. Iar data achiziției unui al treilea astfel de echipament nu se cunoaște deocamdată.

Ne puteți urmări și pe Google News

Tot mai multe provocări de securitate

Reamintim că, până acum, teritoriul Republicii Moldova a fost lovit cu drone lansate în războiul din Ucraina, pe 17 și 26 februarie. Ambele vehicule aeriene fără pilot au fost descoperite în zona de frontieră dintre Republica Moldova și Ucraina.

Poliția de Frontieră a anunțat că sâmbătă, 17 februarie 2024, în jurul orei 16:40, în apropierea localității Etulia Nouă, raionul Vulcănești, au fost identificate alte fragmente ale unei drone, asemănătoare celei de tip „Герань-2" (Gheran-2).

Alertă la Frontieră

drona / Sursa foto: Arhivă EVZ

Drone nevăzute de radare au lovit teritoriul Republicii Moldova

Pe 27 februarie, Ministerul Apărării de la Chișinău a anunțat că niciuna dintre dronele lansate de Federația Rusă în seara de luni, 26 februarie, nu a traversat Republica Moldova. Tot atunci, partea ucraineană a confirmat că toate dronele lansate asupra regiunii Odesa în seara zilei de luni au fost distruse sau bruiate de apărarea anti-aeriană ucraineană.

Precizarea a venit după ce unele canale de Telegram ucrainene au anunțat că o dronă Shahed lansată din Rusia zboară deasupra spațiului aerian al Republicii Moldova.