Săptămâna Albă în 2024. Ce nu avem voie să mâncăm înainte de Postul Paștelui

Săptămâna Albă în 2024. Ce nu avem voie să mâncăm înainte de Postul PașteluiSursa foto: Arhiva EVZ

Înainte de Postul Paștelui are loc Săptămâna Albă sau Săptămâna Brânzei. În această perioadă, credincioșii au voie să consume doar câteva alimente.

Săptămâna Albă are loc chiar înainte de Postul Paștelui. În această săptămână nu se consumă carne, iar în zilele de miercuri și vineri se face dezlegare la ouă, lapte, brânză și pește.

Când începe Săptămâna Albă în 2024

În 2024, Învierea Domnului pică pe 5 mai, astfel, Săptămâna Albă va începe la data de 11 martie, după ce duminică, pe 10 martie, se lasă sec de carne. În cele 7 zile, credincioșii care aleg să țină postul Învierii Domnului nu vor mai mânca preparate din carne, însă vor avea dezlegare la ouă, lapte și brânză.

Postul Paştelui

Sursa foto Arhiva EVZ

„Pe de o parte, această perioadă îl întărește din punct de vedere duhovnicesc, pe credincios, pentru zilele de post care urmează. (…) Pe de altă parte, înțelegem aceste dezlegări și ca pe o pregătire fizică sau trupească a creştinilor pentru postul care va veni. Îngrijindu-se de cele ale trupului, Biserica îi obișnuiește pe credincioși cu practica postirii (prin abținerea de la consumul de carne), permițându-le, totuși, să se întărească pentru cele 40 de zile în care se vor osteni, cu produse din lapte, ouă şi peşte”, arată Doxologia.

Ce reprezintă Săptămâna Albă

Albul alimentelor consumate în Săptămâna Brânzei simbolizează „haina luminoasă a postului” pe care urmează să-l înceapă credincioșii. Această săptămână reprezintă o pregătire fizică a credincioșilor, pentru Postul Paștelui. Ea ne întărește prin cântările de la strană, prin rânduielile liturgice specifice acestor zile.

Postul Paştelui

Sursa foto: 39938631 / A © Georgesixth | Dreamstime.com

Zilele de miercuri și vineri, din Săptămâna Albă, sunt numite aliturgice, astfel că preoții nu săvârșesc Sfânta Liturghie. În prima zi din Săptămâna Albă, numită și Lunea Curată, gospodinele spală toate vasele în care s-a gătit mâncare de dulce sau de frupt, inclusiv tacâmurile, lingurile din lemn și polonicele. În această zi numai copiii se mai pot înfrupta din bucatele rămase de la ospățul de Lăsatul Secului, iar adulții mănâncă numai gustări reci.

Duminica izgonirii lui Adam din Rai

Ultima zi din Săptămâna Brânzei este numită „Duminica izgonirii lui Adam din Rai”, care marchează ziua în care strămoşii noştri au încălcat postul rânduit de Dumnezeu. Această zi este cunoscută din moși strămoși drept „Duminica Iertării”, arătând râvna omenirii de a dobândi iertarea Domnului. La slujba Vecerniei credincioşii îşi cer iertare unul altuia pentru a începe postul împăcaţi.

Ne puteți urmări și pe Google News