Continuă vânătoarea disidenților ruși. Scriitoarea Ludmila Ulițkaia, persona non-grata în Rusia
- Cristian Raducanu
- 2 martie 2024, 08:50
Romanciera Ludmila Ulițkaia completează lista persoanelor persecutate de Vladimir Putin, doar pentru că au ales să-și expună în opinia referitor la războiul din Ucraina.
Aflată la vârsta senectuții, Ludmila Ulițkaia este o somitate în literatură. Cartea Soniecika a primit Premiul Medici în 1996 și Cortul Verde.
Romancierua Ludmina Ulițkaia, persona non-grata în Federația Rusă
„Daniel Stein”, cel mai cunoscut roman al scriitoarei, a câștigat Book Prize în 2007. Ludmila Ulițkaia expune povestea reală a unui evreu care a devenit preot catolic. În prezent scriitoarea trăiește în exil în Germania. Din cauza faptului că a criticat în mod public războiul din Ucraina, autoritățile de la Moscova au inclus-o pe lista „agenților străini”.
Pe lista persoanelor pe care Kremlinul le consideră indezirabile se află sute de persoane, activiști pentru drepturile omului, opozanți sau jurnaliști independenți. Odată incluși pe lista agenților străini persoanele respective sunt supuse constrângerilor administrative și nu numai.
A contestat în repetate rânduri războiul din Ucraina
Cazul disidentului rus Aleksei Navalnîi este cel mai elocvent exemplu care ilustrează până unde poate merge cenzura regimului rus. Ludmila Ulițkaia este o scriitoare a căror cărți au fost traduse în mai multe limbi și care nu se ferește să înfunte Kremlinul. A criticat vehement Operațiunea Specială de Eliberare, despre care a zis că la un momentdat va avea „consecințe catastrofale pentru Rusia”
Într-un comunicat emis vineri de Ministerul rus al Justiției, autoritățile de la Moscova au motivat decizia de include sccritoarea pe lista persoanelor indezirabile pentru că s-ar fi opus „conflictului din Ucraina şi, în special,"face propagandă în favoarea relaţiilor LGBT".
Ludmila Ulițkaia a câștigat premiul Medici și Cortul Verde
Ludmila Ulițkaia trăiește în Germania din 2022, după ce a plecat din Federația Rusă la scurt timp după lansarea ofensivei ruse în Ucraina. Tot în Germnia a ajuns și regretatul disident rus Aleksei Navalnîi după ce a fost otrăvit. Medicii au reușit să-l pună pe picioare. Ulterior, autorițățile de la Berlin l-au sfătuit să nu revină în Rusia. O decizie pe care nu a luat-o în calcul și care i-a fost fatală, potrivit Agerpres.