Primul primar USR de oraș, racolat de PSD. Liberalii au pierdut mai mulți aleși locali la Iași

Primul primar USR de oraș, racolat de PSD. Liberalii au pierdut mai mulți aleși locali la IașiPSD Sursa foto: Arhiva EVZ

PSD a înregistrat o premieră, racolând primul primar USR de oraș. Este vorba despre Camelia Bertea, din orașul Victoria, care a preferat să se înscrie în partidul lui Marcel Ciolacu. Social-democrații au dat iama și în aleșii locali liberali din județul Iași, luând doi primari, un viceprimar și mai mulți consilieri.

PSD a reușit să atragă primari din mai multe partide, înainte ca traseismul  politic să fie reglementat prin lege.

Ultima racolare a partidului condus de Marcel Ciolacu este primărița orașului Victoria, din județul Brașov. Noua achiziție PSD a anunțat vineri că face acest pas. Camelia Bertea a fost aleasă în 2020 din partea USR, în orașul Victoria. Ea și-a justificat trecerea în barca social-democrată, la fel ca toți traseiștii, prin necesitatea continuării proiectelor din oraș. În acest sens, noua achiziție a PSD a dat și un comunicat de presă.

„Ceea ce m-a determinat să fac acest pas hotărâtor a fost sprijinul constant pe care l-am primit din partea PSD pentru proiectele mele și pentru bunăstarea locuitorilor Victoriei. Am înțeles că politica și administrația se fac cu oameni pentru oameni, iar o mână de ajutor venită la timp și un sfat bun pot face diferența.  Vreau să vă asigur că principiile și valorile mele nu s-au schimbat. Voi continua să lupt cu aceeași dedicație și perseverență pentru binele Victoriei și al locuitorilor ei”, a transmis Camelia Bertea.

În paralel, preşedintele organizaţiei judeţene PSD Braşov, senatorul Marius Dunca, a anunţat că alți de primari şi consilieri locali s-au alăturat organizaţiei. Pe lângă Camelia Bertea, a racolat și doi independenți. Este vorba despre Gheorghe Sucaciu, primarul municipiului Făgăraş, şi Sergiu Arsene, primarul comunei Bod.

Alături de aceștia ar mai fi venit și alți 40 de consilieri locali.

Social-democrații dau iama în liberalii ieșeni

PSD a continuat racolările și în județul Iași. Doi primari și un viceprimar din PNL Iași au descoperit doctrina social-democrată și au aderat. Au făcut-i brusc, înainte de alegerile locale din 9 iunie, în ciuda declaraților lui Nicolae Ciucă care descria racolarare de primari liberali drept „o calicie fără rost”.

Primarii comunelor Dobrovăț și Gropnița, Cătălin Martinuș și Ionel Oneagă, alături de toți cei 17 consilieri locali, dar și de viceprimarul comunei Lespezi, Lucian Marcu, au făcut pasul la PSD. Iar de bucurie, conducerea partidului a dat și un comunicat de presă. De curând, social-democrații au făcut și alte achiziții, în zonă. Este vorba despre primarii comunelor Gorban și Mircești, Silviu Isari și Leon Bălteanu, de la PMP, respectiv USR.

„Mă bucură venirea colegilor noștri primari de la Dobrovăț și Gropnița, dar și a tânărului viceprimar al comunei Lespezi. Oameni apreciați în comunitate, cu proiecte și investiții importante atrase la nivel local, vin în echipa noastră pentru a lucra în beneficiul ieșenilor”, a anunțat Bogdan Cojocaru, președintele PSD Iași.

Săptămâna trecută, organizația din Timiș a PSD s-a lăudat cu racolarea unui număr de 16 primari și viceprimari, în special  din PNL. Anunțul a fost făcut de Alfred Simonis. El a prezentat mai mulți primari și viceprimari care au reprezentat PNL, Pro România, USR, PMP sau Partidul Republican.

Guvernul PSD - PNL dă drumul la traseism

Traseismul politic va fi legalizat printr-un act normativ ce urmează să fie adoptat în Guvern. Proiectul este inițiat de ministrul Internelor, Cătălin Predoiu, din PNL, partid care pierde cei mai mulți aleși locali în favoarea PSD. Acest lucru este posibil într-o „fereastră” de 60 de zile înainte de 9 iunie. Prevederea nu se aplică, însă, și consilierilor locali ori a celor județeni.

„În anul 2024, încetarea de drept a mandatului primarului în condițiile art. 160 alin. (1) lit. h) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 57/2019 privind Codul administrativ, cu modificările si completările ulterioare, nu se poate face într-o perioadă care se calculează începând cu mai puțin de 60 de zile înainte de data de 9 iunie și până la data intrării în exercițiul mandatului de către primarul ales în anul 2024”, prevede actul normativ inițiat de Predoiu.

Nicolae Ciucă

Nicolae Ciucă Sursa foto: Facebook

Pe de altă parte, Nicolae Ciucă, președintele PNL, își îndemna primarii să nu mai facă pasul la colegii din PSD. El spunea că nu înțelege această practică, mai ales că a fost discutată „franc” și în coaliția de guvernare.

„Este un moment în care trebuie să ne oprim cu această practică. Dacă îmi daţi voie, este absolut o calicie fără rost! În momentul de faţă, şi PSD, şi PNL au o bază a primarilor, iar primarii merită această recunoaştere a activităţii pe care o fac în teritoriu, pentru că ei sunt cei care realizează legătura directă cu cetăţeanul, ei sunt cei care, pe baza programelor de finanţare, pun în practică proiectele”, a afirmat Nicolae Ciucă conform Antena3.

Ne puteți urmări și pe Google News