Procesul dintre Ludovic Orban și Iulian Iancu, rejudecat. Litigiul durează de șase ani
- Iulia Moraru
- 1 martie 2024, 09:16
În anul 2017, Ludovic Orban, liderul de atunci al PNL, a făcut o serie de acuzații ce nu au rămas fără răspuns la adresa lui Iulian Iancu, membru al Partidului Social Democrat (PSD) și la acea vreme președinte al Comisiei pentru industrii și servicii din Camera Deputaților.
Ludovic Orban îl acuza pe Iancu că este „omul companiei Gazprom” și că ar fi împiedicat progresul construcției conductei de gaze BRUA (Bulgaria-România-Ungaria-Austria).
De la ce a început litigiul dintre ludovic Orban și Iulian Iancu
„Uitaţi-vă ce luptă se duce cu Ordonanţa 64 de o parte din PSD, parcă special că distrugă BRUA şi exploatarea de gaze naturale de la Marea Neagră, care poate să reducă dependenţa, nu numai a României, ci a unei părţi din Europa faţă de gazul rusesc.
Se încearcă modificarea Ordonanţei 64 astfel încât să introducă nişte stavile suplimentare care pur şi simplu să-i determine să nu dea drumul la exploatare. Domnul Iancu este omul Gazprom.
Nu m-am sfiit niciodată s-o zic. Amendamentele sale sunt făcute să torpileze proiectul BRUA şi reducerea dependenţei de gazul rusesc”, spunea atunci Ludovic Orban despre Iulian Iancu, ajuns ulterior membru al Comitetului de Reglementare al Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE).
Ca urmare, Iulian Iancu a intentat un proces împotriva liderului de atunci al PNL. În ianuarie 2019, o instanță de la Secția a V-a Civilă a Tribunalului București a decis că Ludovic Orban trebuie să plătească daune morale de 20.000 de lei lui Iulian Iancu.
Procesul se rejudecă după șase ani de când a început
Ludovic Orban a contestat decizia Tribunalului București printr-un apel, iar pe data de 20 octombrie 2022, Curtea de Apel București a admis apelul și a modificat complet hotărârea, respingând acțiunea ca fiind neîntemeiată.
Cu toate acestea, decizia nu era definitivă, astfel că Iulian Iancu a făcut recurs la Înalta Curte de Casație și Justiție.
În această săptămână, completul C5 NCPC al instanței supreme, alcătuit din judecătorii Eugenia Pușcașiu, Ponea Adina Georgeta și Negoescu–Gândac Mihai-Andrei, a emis următoarea hotărâre:
„Decizia nr. 486 Admite recursul declarat de reclamantul Iancu Iulian, împotriva deciziei civile nr. 1488 A din 20 octombrie 2022 pronunţate de Curtea de Apel Bucureşti – Secţia a IV-a civilă. Casează decizia recurată şi trimite cauza spre rejudecare aceleiaşi instanţe de apel. Definitivă”, potrivit justnews.ro.