Mai mulți bani pentru programele Rabla și Casa Verde. Suma maximă acordată românilor

Mai mulți bani pentru programele Rabla și Casa Verde. Suma maximă acordată românilor Programul Rabla / Sursă foto: arhiva EVZ

Programele Rabla și Casa Verde Fotovoltaice vor beneficia de un buget record în 2024, a anunțat ministrul Mediului, Mircea Fechet. Lansarea programului „Rabla” va avea loc în curând.

Programul Rabla va fi oficial lansat în primăvara acestui an. Suma alocată pentru anu 2024 va fi de aproximativ un miliard de lei. În ceea ce privește programul Casa Verde, acesta  are cel mai mare  un buget de până acum, aproximativ două miliarde de lei. Banii sunt gestionați de  Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) pentru instalarea panourilor fotovoltaice pe locuințele românilor.

Bugete record pentru programele Rabla și „Casa Verde”. Suma maximă pe care o pot obține românii

Prime de inserție pentru tinerii care se angajează

Sursa foto: Arhiva EVZ

Ministrul Mediului  precizează că programul „Rabla” din acest an permite achiziționarea autoturismelor „verzi”(n.r. electrice)

„Primăvara este anotimpul în care începe oficial programul Rabla. Premiera acestui an este cea legată de buget. Avem un miliard de lei, buget record pentru tot ce înseamnă autoturisme verzi în România, fie că discutăm despre electrice sau despre plugin hibrid”, a transmis ministrul Mediului, Mircea Fechet, potrivit Antena3. 

Ne puteți urmări și pe Google News

Sumele pe care le pot obține românii prin programul „Rabla”  variază între 7000 și 10.000 de lei, conform sursei citate.

Prin programul „Casa Verde”, românii pot obține până la 20.000 de lei  pentru independență energetică, cu panouri foltaice.

Cererile pentru programul Casa Verde se depun pe site-ul Administrației Fondului de Mediu(AFM).

Aplicaţia Programului privind instalarea sistemelor de panouri fotovoltaice pentru producerea de energie electrică - „Casa Verde Fotovoltaice" a fost deblocată pe data de 23 ianuarie 2024, astfel că solicitanţii care nu au selectat un instalator până la data suspendării programului au la dispoziţie 90 zile pentru selectarea unui instalator validat, prin intermediul platformei puse la dispoziţie de AFM.

Criteriile de eligibilitate pentru programul „Casa Verde”

Panouri solare

Sursa foto: Arhiva EVZ

Pentru a beneficia de programul „Casa Verde” solicitanții trebuie să îndeplinească criteriile: 

- proprietarul trebuie să fie o persoană fizică si sa deținădreptul de proprietate asupra locuinței în care se intentionează instalarea panourilor fotovoltaice.

- locuința trebuie să fie conectată la reteaua de distributie a energiei electrice.

- consumul de energie electrică al locuintei trebuie să fie suficient pentru a justifica instalarea panourilor fotovoltaice, în functie de criteriile stabilite de program, informează AFM.