Mai mulți miniștri ar putea demisiona înainte de alegeri. PNL confirmă scenariul remanierii
- Ionel Sclavone
- 26 februarie 2024, 20:01
Miniștri care aleg să candideze la alegerile locale, din 9 iunie, ar putea să demisioneze din funcție pentru a se ocupa de campania electorală. Purtătorul de cuvânt al PNL, Ionuț Stroe, spune că o astfel de decizie este normală, chiar dacă conducerea partidului nu a decis nimic.
Ionuț Stroe, purtătorul de cuvânt al PNL nu exclude ca anumiți miniștri să renunțe la funcții înainte de alegerile locale. Este vorba despre cei care aleg să candideze pentru primării sau consilii județene. Deși consideră că este normal, Stroe a precizat că o decizie pe acest subiect nu s-a luat în PNL.
Ionuț Stroe, despre remanierea miniștrilor
Purtătorul de cuvânt al PNL a declarat că nu există o decizie în partid legată de miniștrii care candidează la alegerile locale. Conducerea PNL, a spus Ionuț Stroe, nu a hotărât dacă aceștia ar trebui să demisioneze din guvern.
Pe de altă parte, a afirmat că este „absolut firesc” ca aceştia să se gândească la ceea ce au de făcut în campania electorală. Ei vor trebui să se angajeze în pregătirea alegerilor, drept care nu ar mai putea aloca suficient timp și pentru activitatea de la guvern.
Întrebat dacă există lideri de organizații aflați în astfel de situații, care vor demisiona, a evitat un răspuns. Purtătorul de cuvânt a precizat că lucrurile vor fi clarificate în următoarea perioadă. El a spus că va exista și o decizie de partid.
„Nu pot confirma acest lucru deocamdată, probabil că în scurt timp se va lămuri şi acest lucru, l-am văzut speculându-se în presă, nu avem o decizie în partid în sensul acesta (...) E normal şi absolut firesc să te gândeşti că, angajat în campania electorală, nu poţi să-ţi aloci suficient timp şi mandatului de ministru, dar nu s-a luat o decizie în acest sens şi nu vreau să fac speculaţii”, a spus Ionuț Stroe.
Când pot candida miniștrii la alegerile locale
Ionuț Stroe a comentat situațiile în care liderii de filiale, inclusiv miniștri, trebuie să-și asume candidaturi la locale. În acest sens a afirmat că dacă nu există soluții la nivel local, șefii de organizații trebuie să facă acest pas. Aceștia trebuie să-și asume candidaturi pentru primării reședințe de județ sau consilii județene.
„În momentul când asumi funcţia de conducere de preşedinte al unei organizaţii, în mod implicit şi automat angajezi şi o eventuală candidatură pentru cele mai importante funcţii la nivel organizaţiei pe care o conduci şi anume primar de municipiu reşedinţă de judeţ sau preşedinte de Consiliu Judeţean, aşa că este cât se poate de normal şi firesc ca un preşedinte de organizaţie, în condiţiile în care nu dispune de o soluţie publică viabilă, să asume această candidatură”, a mai spus Ionuț Stroe.
Purtătorul de cuvânt al PNL a comentat și dorința lui Sebastian Burduja de a candida la Primăria Capitalei. Ultimele sondaje îl contează cu 8% în preferințe, la mare distanță de Nicușor Dan (36%) și Gabriela Firea (33%). Ionuț Stroe a declarat că Burduja este „o soluție” pentru Primăria București deoarece și-a asumat conducerea organizației.
„Sebastian Burduja, din punctul meu de vedere, odată ce a asumat conducerea acestei organizaţii şi public s-a angajat în această competiţii internă pentru a reprezenta PNL în această cursă pentru Primăria Capitalei, este o soluţie, iar acest lucru s-a discutat la partid, în niciun caz în alte situaţii”, a spus Ionuţ Stroe.
Ionuț Stroe, evită discuția despre un candidat independent
Legat de discuţiile privind susţinerea unui candidat independent, a spus că decizia este dificilă. Dar a precizat că un astfel de scenariu este în analiză.
„Există foarte multe analize, foarte multe discuţii care se fac în momentul de faţă. Decizia de sprijin pentru un anume candidat e una extrem de dificilă şi, cu siguranţă, va fi luată în cadrul coaliţiei şi, bineînţeles, şi în funcţie de toate aceste analize pe care le avem. Acum nu vă poate garanta nimeni că în momentul de faţă există sau se prefigurează o anume candidatură. De aceea, preşedinţii celor două partide au spus foarte clar că, după ce se va face această analiză, vom avea şi numele”, a adăugat Ionuţ Stroe.
Chestionat despre întâlnirea avută de Nicolae Ciucă cu omul de afaceri Dan Ostahie, Stroe a spus că a fost o întâlnire privată. El a precizat că speculațiile pe tema candidaturilor la primărie sunt exagerate.
„Mi se pare exagerat să speculăm şi să mergem în această zonă a desemnării candidaţilor pentru Primăria Municipiului Bucureşti la aceste întâlniri private. Deciziile se iau în partid, nu în goana asta după senzaţional a presei care interpretează, din punctul meu de vedere, exagerat o întâlnire privată a domnului preşedinte cu un om de afaceri din România. (...) Nu au niciun fel de legătură. Întâlnirea n-avea scop politic. De altfel, participanţii au confirmat acest lucru”, a mai spus liberalul.