Descoperiri noi despre Ludwig van Beethoven. Secrete din viața compozitorului german
- Cristian Raducanu
- 26 februarie 2024, 21:39
Ludwig van Beethoven a murit în urmă cu două secole. Un studiu efectuat în 2007 a indicat ca și cauză a morții otrăvirea cu plumb. Însă, o analiză recentă contrazice studiul din 2007, în plus firele de păr în baza cărora s-au făcut testele ADN nu au aparținut celebrului compozitor. Cea mai recentă cercetare a scos la suprafață detalii neștiute din viața ilustrului artist.
Ludwig van Beethoven a murit în primăvara anului 1827, după o luptă crâncenă cu o boală cumplită. Genialul compozitor a fost atacat de icter, iar membrele și abdomenul i-au fost afectate. Boala l-a afectat atât de tare, încât fiecare respirație a fost o adevărată provocare pentru ilustrul compozitor german.
Cauza morții compozitorului Ludwig van Beethoven, o enigmă
La aproape două secole, cercetătorii au stabilit, pe baza testelor ADN, boala care a provocat decesul compozitorului german, Ludwig van Beethoven. Apropiații compozitorului au descoperit un document scris de artist cu 25 de ani înainte de moartea acestuia. Un testament prin care își ruga frații să anunțe publicul despre starea sa de sănătate.
În zilele noastre, nu mai este un secret pentru nimeni că marele muzician Ludwig van Beethoven a surzit după 40 de ani. Compozitorul și-a dorit ca publicul său să cunoască acest aspect. Două sute de ani mai târziu, oamenii de știință de la Institutul Max Planck au decis să analizeze mostrele părului său și să le coreleze cu probleme de sănătate ale compozitorului german.
„Obiectivul nostru principal a fost să facem lumină asupra problemelor de sănătate ale lui Beethoven, care includ pierderea progresivă a auzului”, a spus biochimistul Johannes Krause de la Institutul Max Planck din Germania.
Nici doctorul personal, Johann Adam Schmidt, nu a știut cauza decesului
Nu se știe ce a provocat boala lui Ludwig van Beethoven. Nici măcar doctorul personal al celebrului compozitor, Johann Adam Schimdt, nu a știut motivul pentru care artistul și-a pierdut auzul. Necazul compozitorului a început pe vremea când acesta avea numai 20 de ani.
La vremea respectivă, compozitorul suferea de tinitus, în timp boala e voluat cu o toleranță redusă la zgomotul puternic și într-un final la pierderea totală a auzului și implicit a carierei. În scrisoarea adresată fraților, artistul a mărturisit că a vrut să-și pună capăt zilelor. Moartea i-a fost grăbită și de o boala hepatică care l-a lovit cu șase ani înainte să moară, la vârsta de 56 de ani.
Pe de altă parte, o investigație din 2007 a scos la suprafață faptul că Beethoven ar fi fost otrăvit cu plumb. În perioada respectivă, primele trei decade din secolul XIX tratamentele medicale pe bază de plumb erau des utilizate în sistemul medical.
Ludwig van Beethoven, bolnav de la 20 de ani
Însă, studiul inițiat de cercetătorii de la institutul Max Planck indică faptul că șuvița de păr analizată în 2007 nu a aparținut compozitorului, ci a unei femei. Concluziile ultimei analize relevă faptul că moartea lui Beethoven a survenit în urma unei infecții cu virusul hepatic B, accentuat de consumul de alcool.
Cauza morții nu a fost indetificată complet. „Nu am putut găsi o cauză definitivă pentru surditatea lui Beethoven sau pentru problemele gastro-intestinale”, a spus Krause. Au descoperit însă o anomalie. Anume, cromozomul Y din mostrele de păr cu cele are rudelor pe linia paternă indică o nepotrivire.
„Această descoperire sugerează un eveniment de paternitate extra-pereche în linia paternă, între concepția lui Hendrik van Beethoven în Kampenhout, Belgia în c.1572 și concepția lui Ludwig van Beethoven șapte generații mai târziu, în 1770, în Bonn, Germania”, a spus Tristan Begg. un antropolog la Universitatea Cambridge din Marea Britanie.