Teren de înțelegere pentru un nou armistițiu în Fâșia Gaza. Negocieri în patru, la Paris

Teren de înțelegere pentru un nou armistițiu în Fâșia Gaza. Negocieri în patru, la Paris Armistițiu. Sursa foto: Britannica

Negocierile pentru un nou armistițiu în ceea ce privește conflictul din Fâșia Gaza au fost reluate. Cei care vor încerca să ajungă la o înțelegere în acest sens s-au întâlnit la Paris.

Negociatorii din partea Israelului, Statelor Unite, Egiptului şi Qatarului s-au întâlnit la Paris. Aceștia încearcă să încheie un armistițiu legat de conflictul din Fâșia Gaza. Anunțul a fost făcut de consilierul în probleme de securitate naţională al lui Joe Biden, Jake Sullivan.

Negocieri pentru un nou armistițiu în Gaza

Reprezentanții ţărilor cheie s-au întâlnit în Franța. Aceștia au purtat discuții în vederea unui acord care să conducă la un armistiţiu în Fâşia Gaza. Negocierile dintre liderii Israelului, Statelor Unite, Egiptului şi Qatarului au vizat eliberarea ostaticilor. Conform consilierului pe probleme de securitate naţională al lui Joe Biden, acestea au avut loc pe un „teren de înțelegere”.

Armistițiu

Război. Sursa foto: X (Twitter)

„Este adevărat că reprezentanţii Israelului, Statelor Unite, Egiptului şi Qatarului s-au întâlnit la Paris şi au ajuns la un teren de înţelegere în patru privind conturul” unui posibil acord în vederea unei eliberări a ostaticilor şi unui armistiţiu temporar”, a transmis consilierul în probleme de securitate naţională al Casei Albe.

Ne puteți urmări și pe Google News

Situație critică 

Organizația Națiunilor Unite a avertizat că situaţia umanitară din Fâșia Gaza se înrăutăţeşte de la o zi la alta. Conform experților, pezge 2,2 milioane de oameni ar fi ameninţaţi de o ”foamete în masă”.

Cabinetul israelian de Război a aprobat desfășurarea negocierilor în vederea unui nou armistiţiu în Gaza.

De asemenea, directorul Mossadului a efectuat o vizită în Franța, alături de o delegație israeliană. Primele detalii legate de aceste negocieri au fost stabilite încă din luna ianuarie. Șeful Mossadului a discutat, cu omologii din celelalte state, despre această variantă la începutul anului.

Negociatorii au discutat despre eliberarea tuturor ostaticilor, cerând prioritate pentru femei.

„Eliberarea tuturor ostaticilor, începând cu toate femeile.  Un astfel de acord nu înseamnă sfârşitul războiului ”, a spus  consilierului în probleme de securitate naţională al lui Benjamin Netanyahu, Tzachi Hanegbi.

Armistițiu

Gaza. Sursa foto: Platforma X (Twitter)

Hamas cere un armistițiu complet

La rândul său, mişcarea islamistă palestiniană vrea armistiţiu complet care să implice retragerea trupelor israeliene din Fâşia Gaza.

Primul armistițiu între părți a avut loc în noiembrie 2023. Acesta a fost negociat sub egida Qatarului, Egiptului şi Statelor Unite. Conform înțelegerii respective, teroriștii au eliberat atunci mai mulți ostatici.