Lukaşenko mai vrea și el un mandat. Prietenul Putin a început alegerile în Ucraina ocupată
- Mădălina Sfrijan
- 25 februarie 2024, 16:02
Alegătorii din Belarus sunt chemați la urne pentru alegerile parlamentare. Aceștia nu au prea multe variante de bifat, întrucât buletinul de vot conține doar patru partide, toate exprimându-și decizia de a susține pe regimul dictatorului Alexandr Lukașenko.
Alegătorii din Belarus sunt chemați la urne pentru alegerile președintele. Toate partidele incluse pe buletinele de vot își arată susținerea pentru președintele Aleksandr Lukaşenko. De altfel, acesta și-a anunțat deja candidatura pentru anul 2025.
Belarus, alegeri „simulate”
Aleksandr Lukaşenko este recunoscut ca fiind principalul aliat al preşedintelui rus Vladimir Putin. Cu toate că alegerile prezidențiale au loc abia în 2025, acesta a confirmat că urmează să candideze la un nou mandat.
Liderul autoritar din Belarus şi-a anunţat candidatura în faţa presei, la scurt timp după ce și-a exprimat votul la alegerile parlamentare şi locale.
„Voi candida.”, a transmis liderul.
Aleksandr Lukaşenko, la putere din 1994
Liderul autoritar conduce Belarusul din anul 1994z. Regimul său este acuzat de abuzuri ale drepturilor omului, dar și de presiuni asupra opoziţiei politice. Mai nult, Lukașenko este acuzat de opoziție că ar fi fraudat alegerile prezidențiale din anul 2020.
Liderul autoritar din Belarus este recunoscut ca fiind un apropiat al lui Vladimir Putin. De altfel, acesta și-a manifestat sprijinul pentru Rusia de la începutul războiului și până în prezent.
Belaia Rus, Partidul Comunist, Partidul Liberal Democrat din Belarus și Partidul Republican al Muncii și Justiției sunt formațiunile pe care alegătorii din Belarus le găsesc pe bulentinele de vot. Restul partidelor au fost dizolvate de Lukașenko, pe fondul protestelor care au avut loc după alegerile prezidențiale din 2020.
Alegeri prezidențiale ruse un Ucraina ocupată
La o zi după marcarea a doi ani de la invazia rusă, alegerile prezidențiale au început pe teritoriul Ucrainei ocupate. Primii alegători care au ajuns la urne au fost cei care locuiesc în linia frontului, dar și militarii.
De asemenea, în urma alegerilor care urmează în Rusia, Vladimir Putin ar urma să obţină al cincilea mandat, rămânând la Kremlin până în 2030.
Rusia a mai organizat alegeri în teritoriul pe care l-a ocupat în Ucraina, iar scopul acestui scrutin a fost interpretat ca o încercare de legitimare a ocupației. Kremlinul a stabilit ca alegătorii să poată vota atât cu buletinul rus, cât și cu pașaportul ucrainean.