Președintele Alexander Lukașenko a promis că "îi va îmbrățișa pe acești copii, îi va aduce la noi acasă, îi va ține la căldură și le va face copilăria mai fericită". Oficialii din Belarus nu au precizat câți copii ucraineni au fost aduși în țară.
Președintele Belarusului, Aleksandr Lukașenko, a participat joi la o întâlnire organizată de guvern cu copiii aduși din Ucraina. Presa internațională consideră că astfel liderul de la Minsk a sfidat în mod intenționat deciziile Curții Penale Internaționale..
Aleksandr Lukașenko sare din nou în sprijinul prietenului Putin
Lukașenko a promis că "îi va îmbrățișa pe acești copii, îi va aduce la noi acasă, îi va ține la căldură și le va face copilăria mai fericită". Oficialii belaruși nu au precizat câți copii ucraineni au fost aduși în țară.
Un studiu recent al Universității Yale a constatat că peste 2.400 de copii ucraineni cu vârste între 6 și 17 ani au fost aduși în Belarus din patru regiuni ucrainene. Opoziția belarusă a cerut CPI să îl tragă la răspundere pe Lukașenko.
Pavel Latushka, un fost ministru belarus al culturii devenit activist al opoziției a prezentat la CPI dovezi privind presupusa implicare a lui Lukașenko în deportarea ilegală a copiilor. Latushka a declarat că sosirea unui nou grup din teritoriile ocupate de Rusia "subliniază necesitatea ca CPI să investigheze aceste crime".
Opoziția din Belarus, acuzații grave la adresa președintelui Aleksandr Lukașenko
„Lukașenko, membrii familiei sale și asociații săi, împreună cu Kremlinul, au organizat un sistem de transfer al copiilor ucraineni, inclusiv al orfanilor, din teritoriile ocupate în Belarus, iar acest canal încă funcționează", a declarat Latushka pentru Associated Press.
Ombudsmanul din Ucraina, Dmytro Lubinets, a precizat că transferul copiilor ucraineni în Belarus a ajutat Moscova să acopere deportarea ilegală a minorilor.
În altă ordine de idei, SUA a anunțat un ajutor militar de 250 de milioane de dolari pentru Ucraina. Oficialii spun că ar putea fi ultimul. Asta dacă nu va fi adoptat proiectul de finanțare în valoare de 61 de miliarde de dolari. Proiect blocat în prezent de republicanii din Congres.
Ultimul ajutor include muniții de apărare aeriană, muniție suplimentară pentru sistemele de rachete de artilerie de mare mobilitate, muniție de artilerie, muniție antiblindată și peste 15 milioane de cartușe.
Ucraina își va spori semnificativ producția de armament
Oleksandr Kamyshin, ministrul industriilor strategice, a declarat că producția de arme și echipamente militare va crește semnificativ anul viitor. Producția va fi de trei ori mai mare în 2023 decât în anul precedent.
Kamyshin a mai precizat că Ucraina produce în prezent șase unități de artilerie autopropulsată Bohdana pe lună. Bohdana este singura armă autopropulsată de producție ucraineană care folosește cartușe de 155 mm la standardul NATO.
În tabără adversă, Rusia a avertizat Japonia că planul său de a furniza Ucrainei sisteme de apărare antiaeriană Patriot ar avea "consecințe grave" pentru legăturile dintre Rusia și Japonia.
Situația pe front
Pe front, forțele aeriene ucrainene au doborât 32 dintre cele 46 de drone de fabricație iraniană lansate de Rusia. Celelalte lovind în mare parte în apropierea liniei frontului, în special în sudul regiunii Herson.
Guvernatorul regional Oleksandr Prokudin a declarat că atacul asupra regiunii Herson a lovit zone rezidențiale și un centru comercial. Aproximativ 70% din gospodăriile din oraș fără electricitate.
Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) a declarat că revendicarea orașului Maryinka nu îi va oferi Rusiei un mobil pentru câștiguri majore pe câmpul de luptă. ISW a mai precizat că "operațiunile ofensive rusești localizate pun în continuare presiune asupra forțelor ucrainene în multe locuri de-a lungul frontului din estul Ucrainei".