Mită la un spital din Bacău. Doi angajați au fost reținuți
- Georgiana Dragomir
- 23 februarie 2024, 09:51
Șeful Serviciului Tehnic, Administrativ și Aprovizionare din cadrul Spitalului de Pneumoftiziologie Bacău și economistul unității medicale sunt acuzați de luare de mită, potrivit procurorilor DNA.
Procurorii anticorupție spun că cei doi anagajați de la Spitalul Pneumoftiziologie Bacău au cerut 20.000 de lei de la un om de afaceri, pentru a încheia un act adițional la un contract aflat în derulare cu unitatea medicală. Cei doi ar fi primit câte 1.000 euro, bani care reprezintă o primă tranșă din banii pretinși inițial, spun anchetatorii.
Mită la Spitalul de Pneumotfiziologie Bacău. Doi angajați au fost reținuți
Conform DNA, În cursul lunii februarie 2024, în contextul derulării unui contract de execuție privind efectuarea unor lucrări de întreținere și igienizare la subsolul și blocul alimentar din cadrul Spitalului de Pneumoftiziologie Bacău, inculpații Alexa Dragoș-Constantin și Pralea Doru-Ion, ar fi pretins de la omul de afaceri, cercetat în prezenta cauză, suma de 20.000 lei. Ei au fi primit câte 1.000 euro, co primă tranșă din banii pretinși inițial.
Procurorii spun că, omul de afaceri este cercetat sub control judiciar. Acestuia i s-a cerut bani pentru a încheia un act adițional la contractul pe care îl avea deja încheiat cu spitalul. Angajații de la Spitalul din Bacău i-ar fi promis omului de afaceri că vor interveni în favoarea lui, pentru a i se plăti facturile mai repede.
Angajații acuzați de mită vor fi prezentanți instanței, cu propunere de arestare preventivă.
Corupția în România. Sistemul de sănătate publică, grav afectat
Potrivit unui raport al Parlamentului European, fenomenul corupției afectează, în primul rând, sistemul de sănătate publică din țara noastră. Astfel, un sondaj realizat de parlamentarii europeni, citat de Euronews, arată care sunt cele mai corupte instituții din România, în baza răspunsurilor date de români. Jumătate din cei chestionați consideră că instituțiile din Sănătate sunt cele mai corupte din țară. Urmează Poliția Română, funcționarii publici care eliberează autorizații de construire și cei care atribuie licitații publice.
-50% Sistemul de Sănătate Publică -44% Politicienii -41% Partidele politice -40% Poliția Română -38% Funcționarii care eliberează autorizații de construire -36% Funcționarii care atribuie licitații publice.