Judecătorii ÎCCJ au hotărât ce se întâmplă cu salariile din Polițiile Locale

Judecătorii ÎCCJ au hotărât ce se întâmplă cu salariile din Polițiile Locale

Decizie importantă, luată azi de completul Înaltei Curți de Casație și Justiție. Ea privește drepturile salariale ale angajaților din Poliţia Locală. Hotărârea se va aplica în toată țara.

Completul pentru soluționarea recursului în interesul legii al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a decis, luni, 19 februarie 2024, că drepturilor salariale ale personalului Poliţiei Locale nu trebuie să se facă în acelaşi cuantum cu drepturile salariale ale personalului din aparatul de specialitate al primarului.

Curtea de Apel Galaţi a sesizat Instanţa Supremă cu următoarea problemă de drept, ca urmare a jurisprudenţei neunitare. S-a pus întrebarea: “În interpretarea şi aplicarea art. 34 din Legea poliţiei locale nr. 155/2010 coroborat cu art. 11 din Legea-cadru nr. 153/2017  privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, stabilirea drepturilor salariale ale personalului poliţiei locale trebuie sau nu să se facă în acelaşi cuatum cu drepturile salariale ale personalului din aparatul de specialitate al primarului ?”.

Decizia pe care au luat-o magistrații de la ICCJ în privința salariilor de la Poliția Locală

ICCJ a admis recursul în interesul legii formulat de Colegiul de conducere al Curţii de Apel Galaţi şi, în consecinţă, a decis că stabilirea drepturilor salariale ale personalului poliţiei locale nu trebuie să se facă în acelaşi cuantum cu drepturile salariale ale personalului din aparatul de specialitate al primarului.

Decizia ICCJ este obligatorie, potrivit dispozițiilor art. 517 alin. (4) din Codul de procedură civilă. Ea poate fi citită la această adresă de site:

https://www.iccj.ro/2024/02/19/minuta-deciziei-nr-1-din-19-februarie-2024/

Normal 0

false false false

EN-US X-NONE X-NONE

/* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Tabel Normal"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0in 5.4pt 0in 5.4pt; mso-para-margin-top:0in; mso-para-margin-right:0in; mso-para-margin-bottom:8.0pt; mso-para-margin-left:0in; line-height:107%; mso-pagination:widow-orphan; font-size:11.0pt; font-family:"Calibri",sans-serif; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi;}

Ce prevedea Legea 155, luată în discuție de ICCJ

În Legea 155, elaborată în anul 2010, la articolul 34 se face referire la salariile polițiștilor locali. Acesta are următorul conținut, asupra căruia a atenționat Curtea de Apel Galați:

Art. 34. -   Drepturile salariale ale personalului poliţiei locale se stabilesc potrivit prevederilor legale aplicabile personalului din aparatul de specialitate al primarului, respectiv al primarului general al municipiului Bucureşti.

Trebuie precizat că nu toate polițiile locale au aplicat grila de salarizare ale aparatului de specialitate al primarului, iar acolo nu vor interveni modificări.

Solicitarea Curții de Apel Galați către Înalta Curte poate fi găsită la această adresă:

https://www.iccj.ro/wp-content/uploads/2023/12/sesizare-RIL-2948-1-2023.pdf