Alina Gorghiu, îndemn pentru angajatorii din țară. Deținuții pot rezolva deficitul din piața muncii
- Cristian Raducanu
- 17 februarie 2024, 23:48
Alina Gorghiu, ministrul Justiției, a lansat un îndemn principalilor angajatori din România care se confruntă cu lipsa de personal. Senatoarea liberală propune agenților economici să aibă în vedere angajarea persoanelor private de libertate. În prezent, sistemul penintenciar poate furniza angajatorilor peste 7.000 de angajați.
Alina Gorghiu, ministrul Justiției, îndeamnă angajtorii din România să introducă pe piața muncii persoanele private de libertate. Apelul senatoarei îi vizează în mod direct pe asocierile de companii care construiesc autostrăzile din România, în condițiile în care constructorii s-au plâns că nu găsesc forță de muncă locală și sunt nevoiți să apeleze la serviciile expațiilor.
Alina Gorghiu, îndemn pentru principalii angajatori din România
„Dacă nu sunt muncitori pentru autostrăzi, apelați și putem să devenim parte în acest proiect, care poate să ofere o forță de muncă disciplinată și ordonată”, a transmis Alina Gorghiu. Tot ce trebuie să facă angajatorii este să solicite în scris Administrației Naționale a Penitenciarelor. Problema se poate rezolva fără prea multă birocrație.
„Mesajul meu este către mediul de afaceri din România: așteptăm, prin ANP, solicitări din partea antreprenorilor care nu au forță de muncă, din partea mediului de afaceri, din partea mediului economic, pentru că există disponibilitate și toată deschiderea pentru a colabora în acest sens. Sistemul penitenciar poate să ofere o forță de muncă disciplinată și ordonată", a transmis pe Facebook, ministrul Alina Gorghiu.
Sistemul pentitenciar poate rezolva criza forței de muncă din România
Totodată, ministrul liberal a evidențiat că, deși agenții economici deplâng faptul că nu au forță de muncă, nu iau în calcul și varianta angajării deținuților. Sistemul penitenciar din România poate pune la dispoziția angajatorilor un număr de peste 11.000 de muncitori dintr-un efectiv total de 23.000 de persoane.
Și-au exprimat interesul pentru a fi incluși pe piața muncii peste 7.000 de deținuți. Doar că, nu există cerere din partea agenților economici.
Alina Gorghiu: „Așteptăm, prin ANP, solicitări din partea antreprenorilor”
„Fac acest apel - dacă nu sunt muncitori pentru autostrăzi, apelați și putem să devenim parte în acest proiect. Efectivul din sistemul penitenciar este de 23.000. Dintre aceştia, persoane apte pentru muncă sunt aproximativ 11.000. Începând cu anul 2021 au fost create patru puncte de lucru amenajate de agenţi economici, în colaborare cu penitenciarul de la Ploieşti, care au asigurat 35 de locuri de muncă. La Timişoara sunt 142 de locuri de muncă. La Bistriţa 44 şi la Arad 30.
Şapte mii de deţinuţi îşi doresc să muncească, dar nu sunt solicitări, fie nu este personal care să îi însoţească. Persoanele private de libertate ca lucrează sunt remunerate, iar remuneraţia medie a fost în jur de 3.200 de lei. Deţinuţii care muncesc în baza contractelor beneficiază şi de remuneraţie, dar şi de zile libere", a conchis Alina Gorghiu.