Penitenciarele din România, mutate în afara orașelor: Implică riscuri de evadare
- Mădălina Sfrijan
- 16 februarie 2024, 21:12
Ministerul Justiţiei are în plan să mute penitenciarele din Oradea, Satu Mare, Târgu Mureş, Iaşi, Ploieşti, Timişoara şi Cluj Napoca în afara zonelor urbane. Propunerea a fost prezentată în Guvern, după o analiză la nivel de minister.
Unele penitenciare din România ar putea fi mutate din zonele urbane. Ministrul Justiţiei, Alina Gorghiu, a prezentat în Guvern propunerea de mutare a unităților din Oradea, Satu Mare, Târgu Mureş, Iaşi, Ploieşti, Timişoara şi Cluj Napoca.
Penitenciare scoase în afara zonelor urbane
Alina Gorghiu susține că s-ar putea interveni în cazul penitenciarelor situate în centrul marilor orașe. Prezența acestora în zona centrală ridică numeroase probleme pentru administrațiile locale, susține ministrul.
„Dacă tot facem investiţii mari în modernizarea penitenciarelor, căutam soluţii să ajutăm şi la dezvoltarea unor mari oraşe. La Oradea, Satu Mare, Târgu Mureş, Iaşi, Ploieşti, Timişoara şi Cluj Napoca penitenciarele situate în zonele centrale ridică o serie de probleme şi pentru comunitatea locală, şi pentru poliţia penitenciară. De aceea, Ministerul Justiţiei a prezentat astăzi în Guvernul României propunerea de mutare a acestor penitenciare în afara zonelor urbane”, spune ministrul pe Facebook.
Motivele invocate de ministru
Alina Gorghiu este de părere că măsura vine la pachet cu o serie de avantaje, atât pentru comunitatea locală, cât și pentru poliția penitenciară.
Odată cu aceste schimbări, ministrul Justiției susține că ”se pun în valoare spaţiile istorice şi se revitalizează zonele centrale se dezvoltă turismul şi se atrag de investiţii”.
Alina Gorghiu susține că localizarea penitenciarelor în zona de centru a orașelor implică riscuri de evadare. De asemenea, aceasta a precizat că din același motiv, spațiile ar fi reduse.
„Şi pentru poliţia penitenciară, amplasarea unităţilor penitenciare în centrul oraşelor ridică probleme: dificil de asigurat condiţii corespunzătoare de cazare - spaţii reduse, riscuri de evadare, comunicare neautorizată cu exteriorul”, arată ea.
Penitenciare mutate în afara localităților
Demersurile pentru un asemenea proiect ar trebui să înceapă cu identificarea unor terenuri libere pentru construcții, arată ministrul. După ce vor fi găsite, acestea ar putea fi transferate către Administraţia Naţională a Peniteciarelor.
În paralel, ministerul coordonează și lucrările construcție a penitenciarului de la Unguriu, Buzău. Acestea ar urma să fie încheiate în anul 2028.