Dolarul. De unde a apărut simbolul $

Dolarul. De unde a apărut simbolul $ Cum a apărut simbolul dolarului american. Există multe teorii. Sursa foto: 251382316 © Vladimir Kazakov | Dreamstime.com

Dolarul american este moneda Statelor Unite ale Americii și a fost adoptată pe data de 6 iulie 1785. Numele de „dolar” este derivat din „taler”, moneda din argint de „Joachimsthal” (în prezent Jáchymov, Boemia). Această monedă avea mare circulație pe continentul nord-american, așa că a fost numit de coloniști tot taler. Simbolul $ are o istorie aparte.

Dolarul are o istorie lungă în spate și nimeni nu poate spune cu exactitate cum a apărut el. Există mai multe variante, însă cea mai credibilă este cea a Biroului de Gravură și Tipărire. Aceștia spun că originea monedei americane vine de la peso spaniol, care a fost acceptat ca unitate de bază a valorii în America colonială la sfârșitul anilor 1700.

Dolarul. De unde provine simbolul $

Simbolul dolarului american

Cum a apărut simbolul dolarului american. Sursa foto: 297069503 © NeoLeo3D | Dreamstime.com

Manuscrisele din perioada anilor 1700 arată că peso-ul în America era prescurtat PS. Se crede că, odată cu trecerea timpului, abrevierea a fost adesea scrisă astfel încât S-ul să fie deasupra P-ului, producând o aproximație a simbolului $ pentru dolarul de astăzi. Acest simbol a apărut pentru prima dată în presa scrisă după 1800. A început să fie folosit la scară largă după ce a fost emis primul dolar de hârtie din SUA, în 1875.

Semnul dolarului a fost folosit pentru prima dată pe 1 aprilie 1778. Pollock a emis o factură trimisă congresmanului Robert Morris folosind simbolul pentru dolarul de astăzi. Acesta din urma a preluat simbolul, răspândindu-l la scara largă. În curând simbolul avea să fie folosit și în actele guvernamentale.

Ne puteți urmări și pe Google News

Teorii cu privire la apariția simbolului $

Teoria PS este acceptată la scară largă, însă au existat mai multe variante cu privire la apariția simbolului $. Una dintre cele mai populare a venit din partea filozofului și scriitoarei libertariene Ayn Rand. În romanul său „Atlas Shrugged” din 1957, ea a scris un capitol despre simbolul monedei americane. Ea susține că semnul $ nu reprezintă nicio monedă, ci un simbol al libertății economice a națiunii.

Dolarul american. Teoria simbolului format din S și U

Una dintre teoriile simbolului dolarului: a fost format din S și U suprapuse. Sursa foto: 175053556 © Olena Troshchak | Dreamstime.com

În cartea sa, Rand a scris că semnul dolarului (scris cu două tăieturi în jos în loc de una) provine de la inițialele Statelor Unite. Potrivit scriitoarei, simbolul este un U suprapus peste un S, mai puțin partea de jos a lui U. Cu toate acestea, nu există nicio dovadă documentară care să susțină această teorie. Mai mult decât atât, există semne clare care arată că dolarul era deja folosit în momentul formării Statelor Unite.

Istoria dolarului american a fost destul de complexă. Prima apariție datează încă din 8 august 1786, însă nici până astăzi istoricii nu pot răspunde la multe întrebări cu privire la crearea sa. Există multe teorii, însă niciuna dintre ele nu a fost acceptată pe plan internațional, potrivit History.com.

Curiozități despre dolarul american

Câteva curiozități despre dolarul americani pe care puțini le cunosc:

  1. Dacă am aranja toate bancnotele dolarilor americani una lângă alta, acestea ar înconjura Ecuatorul de 24 de ori;
  2. Pentru crearea unei bancnote Banca Federală cheltuie 4.1 cenți;
  3. Dolarul american poate fi urmărit pe wheresgeorge.com folosind doar seria bancnotei;
  4. Primii dolari americani aveau valoare de 1, 5, 25 și 50 de cenți;
  5. Un milion de bancnote de 100$ cântăresc 9,25 kilograme;
  6. O bancnotă de 5$ are o durată de viață de aproximativ 15 luni, iar una de 100$ poate fi păstrată în circulație până la opt ani.