BRICS visează la o monedă rivală dolarului. De ce ipoteza nu e convingătoare

BRICS visează la o monedă rivală dolarului. De ce ipoteza nu e convingătoare Sursa foto: Arhiva EvZ

Grupul țărilor BRICS (Brazilia, Rusia, India, China, Africa de Sud) visează la o monedă rivală dolarului. Dar ipoteza nu este convingătoare, consideră analiștii financiari.

BRICS visează la o monedă rivală dolarului. Dedolarizarea este un risc real. Moneda SUA se află în centrul discuțiilor BRICS (Brazilia, Rusia, India, China, Africa de Sud). Însă crearea unei monede paralele nu este un lucru atât de simplu, scrie La Stampa.

Țările BRICS se despart de dolar

Realitatea este că ne îndreptăm către o expunere mai mică a blocului ţărilor emergente vizavi de dolar. Procentul de utilizare a dolarului ca rezervă a scăzut cu 18 puncte procentuale în ultimii douăzeci de ani, de la 73% în 2001, la 55%.

Și a ajuns la 47%, de când Federația Rusă a invadat Ucraina, în februarie 2022. Datele, potrivit economistului de la Berkeley, Barry Eichengreen, indică o tendință de două cifre în ultimul deceniu. Factor care, potrivit lui J. P. Morgan, „nu poate fi ignorat”.

Ne puteți urmări și pe Google News

O lume fără un dolar cu stele și dungi este greu de imaginat după al Doilea Război Mondial. Cu toate acestea, este o posibilitate. Nu atât de îndepărtată.

BRICS

BRICS visează o monedă rivală pentru dolar. Sursa foto: Dreamstime.com

Ce spun analiștii financiari despre visul BRICS

Analiștii HSBC subliniază într-o notă către investitorii instituționali că „nu ar fi o soluție ușoară”. Riscul principal este excluderea de pe piețele financiare globale majore.

„În prezent, există deja monede de rezervă, însă niciuna dintre acestea nu are soliditatea dolarului american”, subliniază strategii grupului financiar japonez Mizuho.

Iar apoi, aşa cum a subliniat Citi, ar mai fi şi o chestiune de management al politicii monetare. Fără o singură bancă centrală capabilă să gestioneze noii participanți la clubul BRICS (Argentina, Egipt, Etiopia, Iran, Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite), ar putea fi imposibil să se evalueze nevoile economiilor individuale.

„Chiar dacă este adevărat că dedolarizarea este evidentă în unele zone, la fel de adevărat este şi că în următorul deceniu nu e ușor să ne imaginăm o lume fără un dolar”, a remarcat Citi.

Opțiunea cea mai probabilă, sugerează Jefferies, este apariția unui sistem de plată paralel. Ceea ce, pe de o parte, le-ar completa pe cele actuale și, pe de altă parte, ar putea asigura un consens politic pe plan intern pentru țările care aderă la noua alianță BRICS.

(Articol de Frabrizio Goria, Traduceea Cătălina Păunel, RADOR)