De ce-și dorește PNL comasarea alegerilor. Răspunsul lui Rareș Bogdan

De ce-și dorește PNL comasarea alegerilor. Răspunsul lui Rareș BogdanAlegeri. Sursa foto: Arhiva EVZ

Rareș Bogdan susține că o eventuală decizie de comasare a alegerilor din acest an urmărește creșterea prezenței la vot și a reprezentativității cetățenilor. Coaliția de guvernare se reunește pentru o nouă rundă de negocieri pe tema comasării alegerilor.

Rareș Bogdan, prim-vicepreședintele PNL, a declarat că interesul pentru comasarea alegerilor este de a asigura reprezentativitatea. În opinia sa, „apetența” românilor pentru alegeri ar scădea spre finalul anului, la parlamentare și prezidențiale.

Rareș Bogdan, despre motivul comasării alegerilor

Deși a fost tema predilectă a colegilor săi de partid, politicianul PNL spune că motivul comasării alegerilor nu are legătură cu economiile. El a precizat că nu este o problemă de bani ci de a asigura reprezentativitatea și de a opri extremismul. Coaliție de guvernare se reunește la ora 16.00 pentru o nouă rundă de negocieri pe tema comasării.

„Vom pune pe masă toate variantele, vom aduce și argumente pentru comasare dar și argumente pentru a merge la toate cele 5 duminici de alegeri singuri în alegeri, pentru că, până la urmă, avem și sondaj de opinie, avem și focus group-uri, avem și discuții cu societatea civilă. Avem și monitorizările pe ceea ce s-a discutat în mass-media în spațiul public în ultima săptămână, inclusiv ceea ce ați spus dvs și colegii dvs, că așa e normal, să ascultăm vocea poporului și vocea tuturor pentru a alege cea mai bună decizie, a declarat Rareș Bogdan.

În urmă cu doar două zile, același Rareș Bogdan declara că statul va economisi o sumă importantă dacă se decide organizarea simultană a două dintre scrutine. Între timp, s-a demonstrat că, potrivit legii, alegerile vor costa cam la fel de mult, indiferent dacă vor fi comasate. Drept urmare a schimbat discursul

„Dacă vom comasa alegeri, vom vorbi de o economie spre 500 de milioane. Chiar dacă democrația costă, trebuie să fim atenți la ceea ce facem cu banii. Trebuie să ne asigurăm că avem reprezentativitate, pentru ca la nivel european este o lupta cu partidele extremiste.”, spunea europarlamentarul pe 10 februarie.

Poliicianul PNL

Sursa foto: Razvan ValcaneantuEEC

Liberalii vor reprezentativitate

Rareș Bogdan a mai sus că există mai multe exemple la nivel european de state care au ales să comaseze alegerile. În acest sens a vorbit despre Germania, Ungaria, Italia, Belgia, Irlanda, Luxemburg sau Portugalia. În aceste state, diferite tipuri de alegeri sunt cuplate cu europarlamentarele.

„Pentru noi este important să fie cât mai bună reprezentativitate și dacă eu aș fi sigur că românii nu și-ar pierde apetența spre ultimele două duminici de alegeri din acest an și vor participa într-un număr cât mai mare la toate alegerile, sincer...nu e o problemă de bani, pentru că democrația costă. Acum că plătim 800 de milioane sau 600 – 650 de milioane, nu acolo stă marea economie a României. Important este să fie reprezentativitate și să oprim extremismul, pentru că ăsta este cel mai mare pericol pentru România”, a mai spus Rareș Bogdan.

El a mai spus că România are nevoie de stabilitate. La fel ca și premierul Ciolacu, care nu vede scumpirile de la raft, politicianul liberal crede că economia românească trece printr-o perioadă foarte bună. Aceasta, în ciuda faptului că instituțiile internaționale care monitorizează situația economică a țării noastre au totul alt punct de vedere.

„Pentru noi este nevoie de stabilitate. Este cheia următorilor ani iar România trece printr-o perioadă foarte bună din punct de vedere economic, din punct de vedere al stabilității, din punct de vedere al modului în care este privită la nivel european. Asta trebuie să se răsfrângă și în viața de zi cu zi”, a afirmat Rareș Bogdan în fața sediului PNL.

PNL își evaluează opțiunile electorale

Nicolae Ciucă și conducerea PNL Sursă foto: Evz

Rareș Bogdan nu vede candidați comuni cu PSD

Politicianul nu vede ca PNL să susțină candidați comuni, social-democrați, al alegerile pentru Primăria Capitalei și la prezidențiale. El spune că partodul este obligat să aibă proprii candidați. Mai mult, își îndeamnă colegii să iasă public și să vorbească cu oamenii.

„PNL este obligat de istoria sa, suntem un partid cu blazon, chiar dacă ușor blazat în această perioadă, sper să le scot blazarea colegilor mei din țară și să înțeleagă că avem o șansă foarte importantă, dar trebuie să vorbim cu oamenii, să ieșim în media, să stăm pe stradă între oameni, să nu-i ocolim. Nu se pune problema unui alt candidat decât cel al PNL, exclus””, a mai spus Rareș Bogdan.

Pe de altă parte, nu exclude candidaturi comune, nici măcar la prezidențiale. Cu condiția, însă, ca acel candidat comun să fie Nicolae Ciucă. Lucru cu care PSD nu este de acord.

„Asta dacă vor înțelege cu toții că Nicolae Ciucă este cea mai bună opțiune pentru România, mai ales privind contextul internațional. Îi așteptăm pe toți să-l susțină. Noi nu stăm în momentul ăsta pe ideea că trebuie neapărat să vină o variantă a noastră. Suntem oameni care colaborăm, care dialogăm, oameni care vin cu argumente și nu venim să impunem ceva, că nu suntem veniți dinspre Est cu cizmă sovietică. Suntem niște oameni raționali, care am construit democrația în această țară, care a modernizat România istoric și care participăm acum la digitalizare și dezvoltare”, a mai precizat liberalul.