Coaliția continuă negocierile pe comasarea alegerilor. Ciolacu vrea un calendar electoral

Coaliția continuă negocierile pe comasarea alegerilor. Ciolacu vrea un calendar electoral Sursa foto: Razvan Valcaneantu EEC

Coaliția de guvernare se reunește pentru o nouă rundă de negocieri pe tema comasării alegerilor. Informația a fost confirmată oficial de Marcel Ciolacu care a precizat că la finalul discuțiilor ar putea fi luată și o decizie.

Coaliția de guvernare continuă discuțiile pentru comasarea alegerilor din acest an. O nouă reuniune a celor două echipe de negociatori, din partea PSD și a PNL se vor întâlni luni. Informația a fost confirmată și de premierul Marcel Ciolacu.

Coaliția nu renunță la comasarea alegerilor

PSD și PNL se vor întâlni pentru o nouă rundă de discuții pe tema comasării alegerilor din acest an. Discuțiile vor avea loc luni, în coaliția de guvernare, iar la final ar putea fi luată și o decizie. Informația a fost confirmată de premierul Marcel Ciolacu. Președintele PSD a precizat că toate scenariile sunt pe masă, în acest moment.

Marcel Ciolacu a precizat că îl interesează să vină în faţa românilor cu un calendar pentru toate rândurile de alegeri. El spune că trebuie încheiat acest subiect, astfel încât să nu mai fie discuții interminabile pe tema comasării.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Urmează ca luni să avem o întâlnire. Este posibil (să avem o decizie concretă în coaliția de guvernare - n.r.).  Momentan nu avem o decizie”, a spus premierul Marcel Ciolacu.

Premierul a abordat subiectul negocierilor din coaliția de guvernare în timpul unei vizite pe care a întreprins-o la Șantierul Naval din Constanța.

PSD a amânat decizia legată de comasarea alegerilor, pe fondul războaielor interne

Alegeri 2024. Sursa foto: Dreamstime.com

Ciolacu și comasarea alegerilor

Premierul Ciolacu a precizat, despre scenariul comasării alegerilor europarlamentare cu cele locale, că „sunt toate scenariile în acest moment”. El a precizat că lumea trebuie să cunoască un calendar al alegerilor pentru a se pregăti.

„V-am spus şi săptămâna trecută vă spun şi acum, pe mine ca şi prim-ministru şi preşedinte de partid mă interesează să venim în faţa românilor că o coaliţie care îi respectă pe români şi să punem un calendar pentru toate alegerile, ca să nu mai fie aceste discuţii interminabile. Când sunt alegerile alea, când se mută celelalte, acesta este calendarul, toată lumea se pregăteşte de alegeri democratic şi am dat drumul. Sunt toate alegerile într-un singur an, nu s-a mai întâmplat niciodată”, a mai spus Ciolacu.

PNL își evaluează opțiunile electorale

Nicolae Ciucă și conducerea PNL Sursă foto: Evz

Coaliția ia în calcul schimbări la legea electorală

În acest context, trebuie spus că UDMR a avansat o inițiativă legislativă care prevede ca noii aleși locali să aibă mandat de 5 ani, nu de 4. Este vorba despre primari, președinți de consilii județene și de consilieri. Pe de altă parte, Marcel Ciolacu propune ca președintele să revină la un mandat de 4 ani, față de cinci în prezent.

De menționat că mandatul de cinci ani a fost introdus de fostul lider al PSD, Adrian Năstase, în perspectiva alegerilor pe care le-a pierdut în 2004 în fața lui Traian Băsescu.