Doi moldoveni morți în Congo, alături de români

Doi moldoveni morți în Congo, alături de români Mercenari. Sursa foto: Neacsu Razvan Chirnoaga | Dreamstime.com

Doi mercenari moldoveni ar fi murit în Congo, alături de românii uciși în urma atacului rebelilor M23.

Doi mercenari având cetățenia Republicii Moldova au murit în Republica Congo, în urma incidentului petrecut în cursul zilei de joi.

Mercenari moldoveni morți în Congo

Potrivit primelor informații, cei doi moldoveni și-au pierdut viața după ce rebeli ai Armatei Revoluţionare a Congo (Mișcarea M 23) au atacat mercenari ai grupării lui Horaţiu Potra.

Cei doi moldoveni morți ar fi instructori mercenari, potrivit primelor informații, care încă necesită confirmare.

Ne puteți urmări și pe Google News

Congo © Christian Santi | Dreamstime.com

Potrivit presei românești, atacul rebelilor M23 asupra mercenarilor s-a soldat cu cel puțin 9 persoane ucise în schimbul de focuri și alte 40 rănite.

Trei dintre cei morți se pare că sunt cetățeni ai României, iar așți doi cetățeni ai Republicii Moldova.

Grup de mercenari români în Congo

Trupa de mercenari a lui Horațiu Potra, un fost militar în Legiunea Străină a Franței, a fost prinsă într-o ambuscadă de rebelii din mișcarea 23 martie (M23), cunoscută sub numele de Armata Revoluționară a Congo.

Detașamentul lui Horatiu Potra, care a participat la operațiuni din Africa și a lucrat pe acel continent ca instructor militar, era format, în majoritate, tot din veterani ai Legiunii Străine. Alături de aceștia se aflau și foști militari din armatelor României și Republicii Moldova sau foști luptători din trupele speciale ale Ministerelor Afacerilor Interne din cele două țări.

Informațiile despre moartea celor cinci româi nu sunt încă confirmate oficial. Ministerul Afacerilor Externe de la București a confirmat, deocamdată, doar moartea a doi români și rănirea altor patru.

„Reamintim că Ministerul Afacerilor Externe a emis avertizări contra cpșptoriilor care nu sunt absolut necesare în Republica Democratică Congo, din cauza situației de securitate extrem de fragile din această țară, a comunicat MAE de la București.

Situația este în continuare dificilă

Detaliile despre cetățenii moldoveni decedați în Congo sunt în curs de clarificare, iar informații mai detaliate ar urma să apară ulterior, a declarat secretarul de presă al Ministerului de Externe al Republicii Moldova, Vadim Shestopalov, pentru TV8.

Grupul de mercenari al lui Horațiu Potra este înconjurat, în prezent, de luptele care au loc în apropierea orașului Sake, așa că numărul răniților și al morților ar putea crește în viitorul apropiat.