Un bărbat înarmat a luat ostatici într-un tren din Elveţia

Un bărbat înarmat a luat ostatici într-un tren din Elveţia Luare de ostatici într-un tren din Elveţia. Sursă foto: Dreamstime

Luare de ostatici într-un tren din Elveţia. Înarmat cu un topor și un cuțit, un individ singuratic a ținut captivi joi, în vestul Elveției, 15 persoane, inclusiv pasageri și conductorul.

Pasagerii unui tren care circula între Yverdon și Sainte-Croix, în estul Elveției, au fost luați ostatici de către un bărbat înarmat, au anunțat joi jurnalul online 24 Heures, conform AFP.

Luare de ostatici în Elveția

Individul a determinat mai întâi mecanicul trenului oprit în gara Essert-sous-Champvent să îşi părăsească postul și să se alăture pasagerilor, conform AFP. Poliția a fost alertată de ceilalți pasageri, iar negocierile au avut loc în parte prin intermediul WhatsApp și cu ajutorul unui interpret care vorbea farsi, limba majoritară în Iran.

Se presupune că autorul este un iranian de 32 de ani, care a solicitat azil. Acesta era înarmat cu un topor și un cuțit, vorbind farsi și engleză, conform purtătorului de cuvânt al poliției din Vaud, Jean-Christophe Sauterel.

Ne puteți urmări și pe Google News

„În acest moment al anchetei, motivele autorului nu sunt cunoscute”, au adăugat autoritățile.

Întrebați dacă conflictul dintre Israel și Hamas ar fi putut influența acest atac, nici poliția, nici procurorii nu au dorit să facă comentarii. Luările de ostatici sunt rare în Elveția, mai ales la această scară.

Accesul în gară a fost interzis de către poliție. Zgomote puternice s-au produs la ora locală 22:18. Ulterior, o ambulanță a fost trimisă la fața locului, înainte ca pasagerii să înceapă să iasă în siguranță din tren în jurul orei 22:30", a relatat 24 Heures.

Ce s-a întâmplat cu atacatorul

Agresorul a fost împușcat mortal de un polițist în timp ce se apropia rapid cu un topor, în momentul în care echipa de intervenție care a reușit să urce în tren s-a interpus între el și ostatici. În total erau cincisprezece persoane, 14 pasageri și mecanicul trenului.

Luarea de ostatici a început joi în jurul orei 18:35 și s-a încheiat în jurul orei 22:30. Individul presupus l-a determinat mai întâi pe mecanicul trenului oprit în gara Essert-sous-Champvent - situată la șase kilometri de Yverdon, în apropiere de Lacul Neuchâtel - să își părăsească postul și să se alăture celorlalți pasageri.

Poliția a fost alertată de către aceștia, iar negocierile cu agresorul au avut loc în parte prin intermediul mesajelor WhatsApp și cu ajutorul unui interpret care vorbea farsi, limba majoritară în Iran. Autoritățile au decis în cele din urmă să acționeze. Poliția a intervenit în jurul orei 22:15.

Luarea de ostatici, o situație neobișnuită pentru elvețieni

Situațiile de luare de ostatici sunt rare în Elveția, dar apar ocazional.

În ianuarie 2022, câțiva infractori au luat ostatici un cuplu și doi angajați ai unei companii în încercarea de a obține acces la seifurile în care erau păstrate metale prețioase, dar în cele din urmă au fugit fără pradă. Iar în noiembrie 2021, directorul unei companii de ceasuri și membri ai familiei sale au fost luați ostatici la domiciliul său, atacatorii furând aurul și plecând spre Franța vecină.