Traficul din București, complet blocat. Sute de taximetriști protestează

Traficul din București, complet blocat. Sute de taximetriști protestează Taxi. Sursa foto: EVZ

Centrul Capitalei va fi blocat aproape întreaga zi, după ce sute de taximetriști din București au ieșit în stradă pentru a protesta.

Miercuri, peste 500 de taximetriști protestează între orele 9:00 și 14:00 în Piața Constituției și Piața Victoriei, a anunțat președintele Asociației Pentru Drepturile Taximetriștilor Independenți (ADTI), Radu Viorel, pentru Agerpres.

Sute de taximetriști blochează Capitala

Preşedintele Asociaţiei Pentru Drepturile Taximetriştilor Independenţi (ADTI), Radu Viorel, a precizat pentru Agerpres că vor fi între 500 și 800 de taxiuri în centrul Capitalei. Conform declarației lui Radu Viorel, taximetriștii intenționează să rămână în stradă fără termen precis, în cazul în care solicitările lor nu vor fi ascultate. Astfel se așteaptă ca astăzi traficul să fie blocat întreaga zi în centrul Capitalei.

Ce solicită taximetriștii din București

„La ora 12:30 mergem din nou la Guvern, unde vom avea o nouă rundă de discuţii despre reglementarea transportului alternativ şi a modificării Legii 38 privind transportul de persoane în regim de taxi şi închiriere. Totodată, vom solicita creşterea vechimii autoturismelor taxi, de la 10 la 15 ani, deoarece operatorii de transport nu-şi mai pot cumpăra alte maşini noi, venind după o criză economică. Dacă nu vor fi făcute modificările legislative, nu avem altă variantă decât să rămânem în stradă pe termen nelimitat.

Ne puteți urmări și pe Google News

Pe lângă modificările pe care le cer transportatorii la serviciile de transport, cea mai mare problemă a taximetriştilor şi a operatorilor de transport în general este cea de număr. Acolo sunt nelimitate şi vreau să vă spun că sunt câtă fază şi câtă iarbă. Nu există niciun control, e ceva ireal. În spatele acestor aplicaţii sunt nişte fonduri de investiţii care îşi permit orice.

Aceste fonduri de investiţii au în portofoliu miliarde. Ei îşi permit să facă orice, oricând, oriunde. Piaţa locală este sub asediu. Deci, nu mai este vorba că cineva are ceva cu multinaţionala, cu corporatismul. Piaţa locală va cădea, dacă Guvernul şi legiuitorii nu vor lua măsuri", a susţinut Radu Viorel pentru sursa citată.

protest taximetristi bucuresti

Traficul din București, complet blocat. Sute de taximetriști protestează. Sursă foto: Captură video Facebook

Nemulțumirile taximetriștilor

Conform afirmațiilor sale, politicienii nu au luat în considerare faptul că există deja o lege referitoare la transportul public de persoane și au promulgat o lege paralelă care desfășoară aceeași activitate, dar cu condiții mult mai relaxate și mai libere decât în cazul serviciilor de taxi.

„Noi, fiind transport public local, ne aflăm sub autoritatea locală. Trebuie să ne asigure un mod de viaţă real, în sensul de a ne recupera investiţia, de a efectua transportul de persoane în condiţii legale. Ori, avem un concurent în piaţă care este la liber şi el poate să aducă maşini din toată România. Treaba este foarte, foarte gravă. Guvernul Dăncilă a greşit când a legiferat aşa ceva. Atenţie, nu ne face un cadou.

Noi suntem prestatori şi executanţi ai acestui serviciu. Suntem operatori de transport care, sub protecţia unei legi, am făcut nişte investiţii. La volanul unui taxi stă un şofer. Şoferul are în spate o soţie, copii, şcoală, întreţinere. Adică nu este un cadou pe care-l face, este o problemă socială. Toţi oamenii ăştia rămân fără servicii”, a adăugat preşedintele ADTI.

Cine a organizat protestul

Conform comunicatului emis de Jandarmeria Capitalei, protestul din data de miercuri, 7 februarie, este organizat de către Asociația Șoferilor de Taxi București-Ilfov.

Reprezentanții acestei asociații solicită respectarea prevederilor articolului 6 din Legea 204/2019 referitoare la fiscalizarea curselor și comisioanelor, prin intermediul unei entități fiscale înregistrate la Oficiul Național al Registrului Comerțului, cu suspendarea avizului tehnic până la conformarea la legislație, precum și impunerea de restricții similare celor aplicate serviciului de taximetrie în ceea ce privește emiterea copiilor conforme, pentru a proteja calitatea vieții, aerul, reducerea traficului și poluarea în orașele mari.

De asemenea, taximetriștii din București cer eliminarea posibilității de a emite copii conforme pentru autovehiculele deținute de operatori cu contract de comodat sau închiriere, creșterea pragului de autorizare a vechimii mașinii la minim E6, interzicerea aplicării colantării sau a regulamentelor locale privind reclamele pe autoturisme utilizate în platformele digitale, precum și eliminarea practicii de "tarif dinamic", conform recomandărilor Consiliului Concurenței privind practicile înșelătoare.