Recensământul populației și locuințelor. Amenzi pentru cei care refuză să ofere informații

Recensământul populației și locuințelor. Amenzi pentru cei care refuză să ofere informații Sursa foto: Dreamstime.com

Recensământul populației și locuințelor (RPL) în Republica Moldova va începe pe 8 aprilie și se va desfășura pe o durată de trei luni, până pe 7 iulie. Un număr de 4.500 de recenzori vor fi responsabili pentru colectarea datelor de la populație.

Recensământul populației și locuințelor are ca obiectiv furnizarea de informații de interes public referitoare la populația rezidentă și locuințele din Republica Moldova. Aceste date vor fi utilizate pentru elaborarea, monitorizarea și evaluarea politicilor publice, argumentarea deciziilor de dezvoltare umană, cercetarea științifică și sprijinirea mediului de afaceri”, se arată în Proiectul de Hotărâre aprobat de Guvern.

Persoanele care refuză să ofere informații în timpul recensământului, riscă amenzi cuprinse între o 1.000 și 2.500 de lei, potrivit șefului BNS, Oleg Cara. Acesta a precizat că amenzile vor fi aplicate doar „în cazuri excepționale”.

Șeful BNS a mai anunțat că un număr total de 4.500 de recenzori vor fi responsabili pentru colectarea datelor de la populația Moldovei. „În cazul celor care nu vor fi găsiți acasă la momentul recensământului, recenzorii vor fi obligați să se întoarcă de cel puțin cinci ori, pentru a asigura colectarea corectă a informațiilor conform chestionarelor”, a precizat Oleg Cara, citata de zugo.md.

Ne puteți urmări și pe Google News

Recensământul populației și locuințelor 2024

Recensământul populației va avea o abordare electronică în premieră, cu datele colectate de fiecare recenzor folosind tablete. Cei 4.500 de recenzori implicați vor primi instruiri pentru a asigura colectarea corectă a datelor personale.

Costurile estimative ale recensământului se ridică la 370 de milioane de lei, din care 329 provin din bugetul de stat, iar restul sunt finanțate de Uniunea Europeană.

Republica Moldova

Sursa foto: Dreamstime.com

”Scopul colectării în cadrul RPL a datelor despre locuințele din țară este de a colecta date privind nivelul de trai al populației, dotarea locuințelor cu principalele comodități precum baie sau duș, bucătărie, sistem de canalizare, instalații de încălzire, rampe de acces etc. Aceste date sunt utilizate pentru elaborarea politicilor publice naționale și locale, activități administrative, de cercetare, afaceri etc”, a transmis Biroul Național de Statistică, printr-un comunicat de presă.

Multe locuințe nu sunt înregistrate în Registrul bunurilor imobile

De exemplu, mai arată sursa citată, datele RPL vor ajuta la determinarea ponderii caselor cu acoperișuri din foi de ardezie care conțin substanțe toxice pentru sănătate, precum și a celor vulnerabile la dezastre naturale. Aceste date vor fi utilizate de către factorii de decizie la elaborarea politicilor pentru susținerea populației țării în vederea reabilitării locuințelor și construirii caselor de locuit durabile și sigure:

„Recensământul va oferi și alți indicatori care lipsesc în sursele de date administrative deținute de autoritățile Republicii Moldova. În prezent, în țara noastră sunt localități în care nu sunt efectuate lucrări cadastrale masive și respectiv o bună parte a locuințelor nu sunt înregistrate în Registrul bunurilor imobile.

Recensamântul populației

Sursa foto: Arhiva EVZ

Totodată, în localitățile țării, unde au fost efectuate lucrările cadastrale masive, este înregistrată de regulă doar clădirea de bază. În același timp, procedurile de înregistrare a clădirilor în Registrul bunurilor imobile presupun un anumit grad de finalizare a construcțiilor și din acest motiv multe din casele individuale construite de către persoanele fizice, dar care nu sunt finalizate, lipsesc în baza de date cadastrală, deși persoanele locuiesc în asemenea locuințe”.