Cristina Gherasimov, viceprim-ministru pentru integrarea europeană, depune jurământul, luni
- Nicolae Comănescu
- 4 februarie 2024, 20:09
Cristina Gherasimov, viceprim-ministru care are rolul de-a se ocupa de integrarea la Uniunea Europeană, urmează să depună jurământul de învestire.
Zi importantă, luni, 5 februarie, pentru Cristina Gherasimov, care ocupă funcția de viceprim-ministru pentru integrarea europeană în Republica Moldova. Astăzi, politicianul va depune jurământul de învestire.
Evenimentul va începe la ora 08:30, la sediul Președinției, bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt, 154. Ceremonia oficială va avea loc în prezența președintei Maia Sandu, și a prim-ministrului Dorin Recean.
Viceprim-ministrul Cristina Gherasimov depune jurământul astăzi
Premierul din Basarabia, Dorin Recean a anunțat pe 27 ianuarie, că ministra pentru Afaceri Europene, Cristina Gherasimov, va fi și negociator-șef al Republicii Moldova cu Uniunea Europeană, în procesul de aderare.
Cristina Gherasimov a activat în calitate de cercetătoare în cadrul Centrului Robert Bosch pentru Europa Centrală și de Est, Rusia și Asia Centrală, de la Consiliul German pentru Afaceri Externe (DGAP).
Are un doctorat în științe politice la Universitatea Rutgers din New Jersey; a făcut studii și cercetare la Institutul European pentru Studii Internaționale Avansate din Nisa, Franța, la Universitatea din Wroclaw, Polonia, la Universitatea din Mannheim, Germania, și la ETH Zurich, Elveția. Din 2021 a fost consilieră pe politică externă și integrară europeană a președintei R. Moldova, Maia Sandu.
În noiembrie 2023, Cristina Gherasimov a fost numită secretar de stat la Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE), conform siteului tv8.md.
Două etape esențiale, care urmează în procesul de integrare
Altfel, Anca Dragu, guvernatoarea Băncii Naționale a Moldovei, a semnat, pe 30 ianuarie, cererea de aderare a Republicii Moldova la Zona Unică de Plăți în Euro (SEPA). Urmează, însă, două etape: evaluarea dosarului și conectarea propriu-zisă la sistem.
Aderarea la SEPA va facilita procesarea eficientă și sigură a plăților transfrontaliere în euro, facilitând relațiile comerciale și financiare cu partenerii europeni. Organizația care va lua decizia de a permite aderarea Republicii Moldova la SEPA este Consiliul European al Plăților de la Bruxelles (European Payments Concil din Bruxelles, EPC). După semnarea cererii de către guvernatoarea băncii centrale, urmează două etape: evaluarea dosarului și conectarea propriu-zisă la sistem.