Șeful Armatei Române propune instituirea unui serviciu militar voluntar. Reacția lui Nicolae Ciucă
- Iulia Moraru
- 2 februarie 2024, 14:31
Generalul Gheorghiță Vlad, proaspăt numit în funcția de șef al Statului Major al Apărării, exprimă îngrijorarea cu privire la o eventuală extindere a conflictului din Ucraina și susține necesitatea unei legi pentru pregătirea populației în acest sens, în mod voluntar.
Generalul Gheorghiță Vlad afirmă că trebuie introdus un serviciu militar în termen, iar românii, la fel ca ceilalți europeni, trebuie să se îngrijoreze cu privire la escaladarea conflictului dintre Rusia și Ucraina.
Șeful Armatei Române propune introducerea unui serviciu militar voluntar
Generalul a menționat că Ministerul Apărării Naționale a înaintat Parlamentului un proiect de modificare a legii referitoare la pregătirea populației pentru apărare.
„Printre altele, ne dorim să introducem un serviciu militar în termen, voluntar. Adică vizăm segmentul de vârstă între 18 și 35 de ani, indiferent de sex, naționalitate, credințe religioase, tineri care doresc să îmbrace haina militară. Să plătim acest serviciu și să îi pregătim după principiile de bază de ducere a războiului.
Și vedeți că este o discuție destul de intensă în toate țările NATO, pentru că avem o rezervă operațională îmbătrânită, nu avem programe coerente pentru pregătirea populației. Tinerii noștri nu sunt educați de pe băncile școlii în spiritul patriotic, cum am fost învățați cei de vârsta noastră.
Dar n-o spun cu reproș. Noi trebuie să găsim instrumentele necesare pentru, repet, a avea o populație pregătită și o societate rezilientă”, a spus generalul Gheorghiță Vlad.
Serviciul nu va fi obligatoriu
Șeful Armatei Române a punctat însă că acest serviciu militar nu va fi unul obligatoriu, ci doar pentru cei care doresc să participe la un astfel de program.
În acest context, generalul a dat exemplul Suediei, care a chestionat 40.000 de tineri, iar în program s-au înscris 8.000 de tineri.
„Un sistem similar trebuie să adopte şi România. Să ne adresăm celor care doresc să înveţe să tragă cu arma, să se orienteze într-un mediu dificil, să supravieţuiască într-un mediu dificil, să ştie să se protejeze împotriva armelor chimice, să-şi facă o decontaminare personală. Sunt foarte multe lucruri care pot fi învăţate şi achiesate de doritori”.
Generalul Gheorghiță Vlad estimează o escaladare a conflictului Rusia-Ucraina
Introducerea acestui serviciu militar voluntar vine în contextul în care generalul Gheorghiță Vlad estimează o escaladare a agresiunii rusești în viitorul apropiat.
Generalul e de părere că, dacă va câștiga în Ucraina, următoarea țintă a Rusiei va fi Republica Moldova.
„Eu, personal, nu neapărat ca militar, consider că Federația Rusă nu se va opri aici. Dacă va câștiga în Ucraina, principala țintă va fi Republica Moldova.
Vom asista la tensiuni în Balcanii de Vest. Sunt mai mult decât convins că politica președintelui Putin va escalada în perioada imediat următoare”, a precizat Gheorghiță Vlad într-un interviu pentru Europa Liberă.
Reacția lui Ciucă la declarațiile șefului Armatei
În replică, Nicolae Ciucă consideră că ce a încercat să comunice șeful Armatei a fost necesitatea actualizării legii pentru pregătirea teritoriului în astfel de situații.
Liderul PNL menționează că este esențial să adoptăm măsuri legale și concrete pentru a pregăti teritoriul și populația în scopul apărării. Actualmente, România se bucură de niveluri de securitate și stabilitate fără precedent, spune Ciucă.
„Dar dincolo de aceste garanții e nevoia fiecărei țări în parte pentru a-și actualiza și a-și ridica toate problemele și a analiza toate ipotezele pentru a fi pregătiți pentru orice situație. Aici e vorba de mesajul profesional. Cred că generalul Vlad a transmis un mesaj care vizează nevoia de legiferare, de reglementări, astfel încât să avem un mecanism care să permită consolidarea capacităților de apărare.
În ceea ce privește riscurile, suntem o țară la granița unui conflict, nu putem să stăm nepăsători și în acest context trebuie să luăm toate măsurile și vă asigur că au fost luate toate măsurile (…) pentru ca împreună cu aliații să facem față oricărei provocări”, a declarat Nicolae Ciucă.