Procurorii DNA Constanța, sesizați cu privire la posibile fapte de delapidare. Prejudiciu de aproape 2,15 milioane de lei

Procurorii DNA Constanța, sesizați cu privire la posibile fapte de delapidare. Prejudiciu de aproape 2,15 milioane de lei Parchetul Anticorupție Sursa foto: Facebook

Camera de Conturi Tulcea a României a notificat Direcția Națională - Serviciul Teritorial Constanța cu privire la presupuse fapte de delapidare în formă continuată.

Procurorii DNA Constanța au fost sesizați cu privire la posibile fapte de delapidare. Totul după ce Curtea de Conturi a efectuat un control la Liceul Teoretic Dimitrie Cantemir din Babadag. După analiza efectuată, s-a constatat că impozitele și contribuțiile aferente veniturilor salariale ale profesorilor liceului nu au fost declarate și nici achitate timp de mai mulți ani.

Procurorii DNA Constanța sesizați. La ce sumă se ridică prejudiciile

Controlorii Curții de Conturi estimează un prejudiciu de 2.149.074 de lei, constând în contribuții neachitate la sistemul de pensii pentru mai mulți ani. Situația a fost înaintată procurorilor pentru investigații suplimentare.

Reprezentanții Curții de Conturi au informat că a fost efectuată o misiune de control la Liceul Teoretic Dimitrie Cantemir din Babadag, desfășurată în perioada 17 octombrie 2022 - 9 decembrie 2022, sub tema „Verificări ca urmare a unor informații apărute în mass-media, a unor sesizări primite de Curtea de Conturi sau din alte surse" - Cod 70242. Raportul de control nr. 97827/09.12.2022 a fost întocmit în urma acestei misiuni de control, scrie ZIUA de Constanța.

Ne puteți urmări și pe Google News

Despre aceste aspecte se menționează și în Raportul de Follow-Up întocmit de auditorii financiari.

Astfel, în secțiunea Document, este disponibil Raportul de Follow-Up elaborat de Camera de Conturi Tulcea pentru Liceul Teoretic Dimitrie Cantemir din Babadag, aprobat la sfârșitul lunii august 2023.

Decizia de a sesiza procurorii anticorupție de la DNA Constanța a fost luată de Plenul Curții de Conturi prin Hotărârea 193/24.04.2023, iar DNA Constanța a fost notificată prin Adresa nr. 37434 din 12 mai 2023.

Referitor la Raportul de Follow-Up din 2023, documentul indică că „diferența de sumă de achitat către organul fiscal teritorial, reprezentând contravaloarea impozitelor și contribuțiilor aferente veniturilor din salarii (nedeclarate și neachitate), este în valoare de 1.814.067 lei”.

Plângere penală din partea liceului din Babadag

În raportul întocmit de controlorii financiari se arată că „în data de 16.01.2023, entitatea Liceul Dimitrie Cantemir Babadag, prin reprezentantul legal, în calitate de director, a formulat cerere de chemare în judecată pe rolul Judecătoriei Babadag, împotriva pârâtei (...), fiind deschis dosarul civil 111/179/2023, având ca obiect pretenții“.

Raportul mai arată  „de asemenea, entitatea Liceul Dimitrie Cantemir Babadag, prin reprezentantul legal, a formulat plângere penală înregistrată pe rolul Parchetului de pe lângă Judecătoria Babadag, sub nr. 3503 din 28.02.2023 împotriva administratorul financiar al entității din perioada săvârșirii faptelor, respectiv (...). Totodată, entitatea se constituie parte civilă în dosarul penal față de persoanele ce vor fi găsite vinovate”.

dimitrie cantemir babadag

Liceul Teoretic Dimitrie Cantemir Babadag. Sursă foto: Facebook

Ce susține conducerea liceului

În perspectiva conducerii Liceului Dimitrie Cantemir Babadag, exprimată în raportul auditorilor financiari, sunt aduse la cunoștință următoarele cu privire la contribuțiile și impozitele pentru salarii, care nu au fost declarate și nici achitate:

„Entitatea a depus la organul teritorial ANAF declarațiile rectificative 212 pentru perioada 2012-2022, dar nu dispune de sumele necesare pentru a plăti diferențele de impozite și contribuții datorate bugetelor publice“.

Conform raportului, reprezentanții liceului au menționat că: „De asemenea, nici Inspectoratul Școlar Județean Tulcea nu dispune de aceste sume, urmând a fi făcute demersuri la Ministerul Educației“.