Timișoreanul care a îngrozit o țară. DIICOT face percheziții într-un caz de amenințări teroriste

Timișoreanul care a îngrozit o țară. DIICOT face percheziții într-un caz de amenințări teroriste DIICOT. Sursa foto: Razvan Valcaneantu EEC

DIICOT face percheziții, la această oră, la un timișorean care a pun în practică un plan prin care a lansat mai multe amenințări teroriste cu bombă, la adresa unor instituții publice. El a acționat, până să fie dat în vileag, timp de aproape doi ani, între 2022 și 2024.

DIICOT face percheziții la un timișorean acuzat că ar fi pus la cale o schemă de amenințări în scop terorist. Bărbatul a acționat vreme de aproape doi ani, până în momentul în care autoritățile l-au identificat.

DIICOT percheziții la Timișoara

Procurorii DIICOT și polițiștii din trupele speciale au făcut mai multe percheziții la Timișoara, la domiciliul unui bărbat. Acesta este anchetat într-un dosar vizând infracțiuni de amenințare în scop terorist.

„La data de 31.01.2024, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Structura Centrală împreună cu polițiștii Direcției de Combatere a Criminalității Organizate și ai Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Timișoara au pus în aplicare un mandat de percheziție domiciliară pe raza municipiului Timișoara, în cadrul unui dosar de urmărire penală în care se efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunii de amenințare în scop terorist, prevăzută de Legea nr. 535/2004 privind prevenirea și combaterea terorismului”, se arată într-un comunicat al DIICOT.

Ne puteți urmări și pe Google News

Perchezițiile s-au realizat cu suportul Serviciului Român de Informații (SRI) și cu sprijinul jandarmilor din cadrul Grupării de Jandarmi Mobilă „Glad Voievod” Timișoara, mai precizează DIICOT.

SRI

sursă foto: Arhiva EvZ

Timișoreanul care a îngrozit o țară

Procurorii DIICOT au strâns probe din care au reușit să stabilească cum a acționat timișoreanul care a îngrozit o țară. Conform sursei citate, acesta a apelat la mai mulți minori, pentru a-și pune în aplicare planurile. El i-ar fi convins pe mai mulți tineri, inclusiv minori, să transmită mesaje de amenințare pe e-mail. Au fost vizate instituții publice, dat fiind că amenințările aveau un impact mai mare.

În mesajele transmise de personajul respectiv și cei la care a apelat se anunța amplasarea unor dispozitive explozive care vor fi detonate. Erau vizate diferite locații în care se aflau un număr mare de cetățeni, conform DIICOT.

„Precizăm faptul că, pe parcursul întregului proces penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de Procedură Penală, precum și de prezumția de nevinovăție”, se arată în comunicatul DIICOT.

Arestare

Sursa foto: Arhiva EVZ

DIICOT anchetează cazul

Timișoreanul a fost ridicat de procurorii structurii centrale a DIICOT, cu acuzația că a transmis mai multe amenințări cu bombă pe emailurile unor instituții publice. Conform unor surse din presa locală, ar fi vorba despre un bărbat în vârstă de 27 de ani, șomer. În momentul în care anchetatorii i-au ridicat computerul în vederea verificărilor, acesta ar fi spus că este o zi pierdută.

„Asta e o zi pierdută”, ar fi spus suspectul conform surselor citate de Press Alert.

În acest context, amintim că în luna noiembrie, o fabrică în care lucrau 2.000 de oameni și-a încetat activitatea din cauza unei amenințări false cu bombă. Timp de două ore, geniștii, puși pe drumuri de un apel fals, au investigat fiecare colț al fabricii. Ei nu au descoperit nimic, însă activitatea a fost întreruptă, ceea ce a implicat și costuri destul de ridicate.

Compania Continental Automotive România a primit un e-mail de amenințare conceput în limba engleză.