Impactul tehnologiei asupra copiilor: beneficii și efecte negative

Impactul tehnologiei asupra copiilor: beneficii și efecte negativeSursă foto: Freepik

Smartphone, tabletă, social media, informații diverse online - iată la ce au acces copiii din prezent. Născuți într-o perioadă în care tehnologia domină viețile tuturor, copiii au aptitudini de a naviga prin lumea digitală încă din primii ani din viață.

Își văd părinții cum comunică cu ceilalți ținând un iPhone în mână, cu ajutorul tabletelor reușesc să vadă lecțiile predate la școală, iar jocurile online le acaparează atenția, în unele cazuri, pentru ore în șir. Tehnologia face parte din viața lor, iar acest lucru are și beneficii, dar și efecte negative asupra dezvoltării lor.

Sedentarismul, pierderea abilităților sociale și problemele de comportament sunt principalele efecte negative ale tehnologiei asupra dezvoltării copiilor. Să-i împiedici să folosească tehnologiile digitale e greu de realizat, când toți în jur le folosesc, însă este important ca părinții să fie conștienți de impactul dispozitivelor digitale și a internetului asupra copiilor și să dezvolte strategii pentru a limita timpul petrecut de cei mici lor în fața ecranului.

Beneficiile tehnologiei asupra dezvoltării copiilor

Unul dintre marile beneficii ale tehnologiei este că asigură o legătură mai strânsă între părinți și copii. Având, de exemplu, un telefon Redmi, un copil poate vorbi oricând cu părinții, fie că aceștia sunt la locul de muncă sau la cumpărături. Copiii își pot contacta părinții în caz de urgență, chiar dacă nu sunt suficient de mari pentru a folosi un telefon mobil. Ceasurile inteligente sunt produse pentru a satisface această nevoie, într-un mod sănătos.

De asemenea, ei pot ține legătura cu familia extinsă. Prin apeluri video, își pot vedea bunicii sau verișorii care nu locuiesc în apropiere. Nu în ultimul rând, copiii pot interacționa cu alte persoane din grupa lor de vârstă.

Datorită accesului la dispozitive inteligente și internet, copiii au acum oportunitatea de a accesa o gamă vastă de informații și resurse educaționale. Aplicațiile și platformele educaționale pot stimula dezvoltarea cognitivă a copiilor, facilitând învățarea interactivă și creativitatea. Copiii pot învăța mai ușor despre diferite subiecte de interes.

Tehnologia a transformat modul în care copiii interacționează. Jocurile online și platformele sociale le-au oferit ocazia de a se conecta cu alți copii din întreaga lume. Cu toate acestea, este important ca această conectare online să nu înlocuiască interacțiunile sociale offline.

Efectele negative ale tehnologiei asupra dezvoltării copiilor

Tehnologia este pretutindeni și deși părinții nu pot și nu ar trebui să o interzică în totalitate pot stabili limite pentru copiii, pentru a compensa unele dintre efectele negative.

Prea mult timp petrecut în fața ecranului poate afecta sănătatea fizică a copilului, precum și comportamentul acestuia.

O consecință negativă a utilizării tehnologiei este dependența. Copiii pot dezvolta obiceiuri de utilizare excesivă a dispozitivelor moderne, ceea ce poate afecta somnul, socializarea și concentrarea în activitățile offline.

O altă preocupare majoră este siguranța online a copiilor. Expunerea la conținut inadecvat, contactul cu persoane străine și amenințările cibernetice sunt doar câteva dintre riscurile la care pot fi expuși copiii pe internet.

Utilizarea prelungită a dispozitivelor poate contribui la probleme de sănătate fizică, cum ar fi durerile de spate și problemele de vedere. De asemenea, în condițiile în care copiii petrec mai mult timp în fața unui ecran, ei petrec, în mod natural, mai puțin timp afară sau realizând activități fizice.

În plus, tehnologia poate avea un impact pe termen lung asupra sănătății mintale. Consumul excesiv de conținut digital poate provoca anxietate, panică și chiar depresie. În cazul copiilor cu afecțiuni psihice anterioare și care necesită monitorizare, aceste efecte pot fi și mai intense.

Organizația Mondială a Sănătății a publicat o serie de recomandări pentru părinți cu privire la expunerea copiilor din diferite grupe de vârstă la tehnologiile digitale. Copiii mai mici de cinci ani nu ar trebui să petreacă mai mult de 60 de minute pe zi în fața unui ecran (smartphone, tabletă, TV etc). Copiii cu vârsta sub 12 luni nu ar trebui să petreacă nici măcar un minut în fața dispozitivelor electronice. Scopul este ca toți copiii mici să înlocuiască timpul petrecut în fața ecranelor cu activități fizice sau practici care implică interacțiuni în lumea reală, cum ar fi cititul și ascultarea unor povești.

Prin urmare, tehnologia are atât beneficii, cât și efecte negative asupra dezvoltării copiilor. Este esențial ca adulții să găsească un echilibru între activitățile online și offline ale prichindeilor, asigurându-se că cei mici au parte și de experiențe digitale, dar și de activități departe de ecrane.

Ne puteți urmări și pe Google News