Port belgian, blocat total de protestele fermierilor

Port belgian, blocat total de protestele fermierilorProtestul fermierilor paralizează Europa. Sursa Foto- Dreamstime

Drumurile din jurul portului Zeebrugge ar putea fi blocate până miercuri, la miezul nopții. Comerțul european primește o lovitură dură de la fermieri.

Portul belgian Zeebrugge a fost blocat marți, provocând blocaj pe drumurile din jur. Un val de proteste ale fermierilor s-a răspândit în toată Europa .

Port belgian blocat de protestele fermierilor

Autoritățile din portul de la Marea Nordului, unul dintre cele mai mari din Europa, au declarat că toate drumurile de acces au fost blocate marți până la ora 17:00, într-o demonstrație care va afecta comerțul, inclusiv importurile și exporturile de alimente către și dinspre Regatul Unit, Irlanda și Scandinavia.

„Fiecare drum de intrare și ieșire din port este blocat. Niciun camion nu poate intra, mașinile sunt lăsate să intre, iar poliția și căpitanul portului încearcă să găsească o modalitate sigură pentru ca aceste camioane să aștepte pe marginea drumului”, a declarat un purtător de cuvânt al autorității portuare pentru Antwerp-Zeebrugge.

Fermierii plănuiesc să blocheze portul până miercuri miercuri la miezul nopții, într-un protest împotriva prețurilor pe care le primesc la alimente, puse pe seama importurilor ieftine și a impactului politicilor UE de mediu. Tractoare care poartă sloganuri precum „Ministru pentru o vreme, fermier pe viață” și „Îți place pâinea, carnea sau cartofii prăjiți? Nu îi veți obține fără fermieri” a reflectat furia pe care mulți fermieri  o simt față de lipsa de înțelegere a politicienilor cu privire la precaritatea pozițiilor lor.

Fermierii continuă să protesteze

Fermierii au spus că portul a fost vizat deoarece au simțit că a primit sprijin economic în detrimentul fermierilor.

Sindicatul Algemeen Boerensyndicaat (ABS, General Farmers Syndicat) și-a cerut membrilor săi să se alăture protestului, amenințând cu mai mult haos în Belgia , în momentul în care liderii UE se îndreaptă către capitală pentru a discuta despre ajutorul pentru Ucraina.

„Fermierii sunt disperați, foarte disperați. Am avertizat guvernul de ani de zile că acest lucru se va întâmpla”, a spus ofițerul pentru politici ABS, Mark Wulfrancke. „Vrem respect din partea guvernului nostru, a guvernului european. Singura modalitate de a arăta acest respect este de a face o politică care să fie prietenoasă cu fermierii, prietenoasă cu alimentele. Avem nevoie de un preț corect”, a spus el.

Situația în Franța și Italia

În alte părți ale Europei, fermierii francezi au înconjurat Parisul pentru a doua zi, marți, într-un conflict cu guvernul, iar în Italia , fermierii au organizat proteste în afara Milanului și lângă Roma.

Pe autostrada A1 de la Orte, la nord de Roma, au fost raportate întreruperi de circulație în timp ce fermierii au protestat împotriva planurilor guvernului de a pune capăt subvențiilor fiscale pentru motorina agricolă.

Lângă Melegnano, lângă Milano, zeci de fermieri au scandat: „Suntem gata să blocăm tot ce este trădat de Europa”, citează The Guardian.