ANPC vrea schimbarea totală a etichetelor produselor din România. Cum vor fi afectați consumatorii
- Bianca Ion
- 27 ianuarie 2024, 07:13
ANPC a informat că sunt în desfășurare discuții cu operatorii economici pentru a interzice sistemul de etichetare Nutriscore în România în 2024. De asemenea, au subliniat că printre criteriile esențiale pentru o schemă de etichetare se numără: baza științifică solidă, informarea corectă a consumatorilor și respectarea tradițiilor în produsele alimentare.
„Sistemul Nutriscore, deşi utilizat în anumite lanţuri de supermarketuri în România, nu informează suficient şi adecvat consumatorii, reprezentând de fapt o practică incorectă. Acesta nu prevede întreaga listă a ingredientelor unui produs”, anunță ANPC într-un comunicat de presă.
ANPC dorește informarea corectă a oamenilor
Prin intermediul unui comunicat de presă emis vineri, Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a anunțat că președintele instituției, Horia Constantinescu, a luat parte în luna septembrie a anului precedent la o reuniune informală cu tema "Promovarea dietelor sănătoase prin intermediul unei informări adecvate". Evenimentul a avut loc la Roma, în Italia, și a abordat subiectul etichetării nutriționale a produselor alimentare (FOPNL/front-of-pack nutrition labelling).
„Reuniunea a fost organizată de către Ministerul italian al Afacerilor Externe şi Cooperării Internaţionale împreună cu Ministerul Sănătăţii sub forma unei mese rotunde dedicate promovării dietelor sănătoase prin intermediul unei informări adecvate. Aceasta urmăreşte recalibrarea discuţiilor politice referitoare la modelul de etichetare nutriţională care trebuie promovat/adoptat la nivel european plecând de la opinii ştiinţifice. În cadrul reuniunii, au fost prezentate experienţele naţionale privind protecţia sănătăţii consumatorilor şi identificarea punctelor comune, urmate de discuţii referitoare la fezabilitatea dezvoltării şi implementării unui nou sistem de etichetare nutriţională ca parte a unei politici publice mai cuprinzătoare de promovare a unor diete sănătoase”, au transmis reprezentanţii ANPC.
Se pregătește un sistem european
Reprezentanții Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) au afirmat că discuțiile avute între reprezentanții statelor cu interese similare (IT, BG, CY, CZ, DK, EL, HU, RO, ES, SE) au demonstrat disponibilitatea acestora de a colabora cu partenerii (Comisia Europeană și statele susținătoare ale schemei Nutriscore) pentru identificarea unor elemente comune care să permită dezvoltarea unui sistem european adecvat de etichetare nutrițională a produselor alimentare, cu scopul de a informa corect consumatorii.
Președintele ANPC, Horia Constantinescu, a subliniat că sistemul Nutriscore, deși este folosit în anumite lanțuri de magazine în România, nu oferă suficiente și adecvate informații consumatorilor, reprezentând, de fapt, o practică incorectă.
Acesta nu include lista completă a ingredientelor dintr-un produs (existând riscul de a omite informații despre componente cu efecte negative asupra sănătății), nu ia în considerare particularitățile geografice și tipurile de metabolism asociate, nici efectele combinației de alimente sau categoriile de vârstă și activitate (de exemplu: sportivii).
În plus, chiar și Comitetul de Conducere al Nutriscore a recunoscut necesitatea unei revizuiri a acestuia. Nutriscore nu poate asigura o informare adecvată a consumatorilor cu privire la caracterul sănătos al produselor.
ANPC consideră că schema Nutriscore este discriminatorie față de alte produse românești sau din alte state membre, în afara Franței. Deoarece oferă o impresie falsă de informare suplimentară. Prima etapă către un sistem european este retragerea Nutriscore de pe piața în care s-a extins.
ANPC ia în considerare interzicerea etichetării Nutriscore
ANPC a afirmat că este în discuţii cu operatorii economici pentru interzicerea etichetării Nutriscore în România, în acest an. „În acest moment, ANPC se află în discuţii, pe acest subiect, cu operatorii economici, intenţionând interzicerea etichetării Nutriscore în România, în anul 2024. În acest sens, au avut loc şi discuţii cu reprezentanţi ai Comisiei Europene (DG GROW). În opinia sa, criteriile pe care trebuie să le respecte o schemă de etichetare la nivel european privesc: fundamentarea ştiinţifică, informarea corectă a consumatorilor (să nu-i inducă în eroare), respectarea produselor tradiţionale şi a specificităţilor dietetice culturale”, au mai transmis reprezentanţii ANPC.