Efectul Coolidge. Schimbul incredibil de replici dintre președintele SUA și un crescător de găini

Efectul Coolidge. Schimbul incredibil de replici dintre președintele SUA și un crescător de găini

Calvin și Grace - un efect de poveste și o regină găzduită. Prin ce a rămas celebră una din familiile prezidențiale de la Casa Albă în anii 20 ai secolului XX?

Calvin și Grace - un efect de poveste și o regină găzduită. Prin ce a rămas celebră una din familiile prezidențiale de la Casa Albă în anii 20 ai secolului XX?

Calvin Coolidge a fost ultimul președinte american de dinaintea Marii Crize. I-a urmat președintelui SUA Warren G Harding care a avut un mandat de numai doi ani între anii 1921 și 1923. Calvin Coolidge a condus SUA în perioada 1923-1929. Au fost ceea ce presa a numit „the roaring twenties”, adică „nebunii ani 20”. Economia duduia, consumul crescuse, speculatorii bursieri prosperau. Era însă liniștea dinaintea furtunii care va debuta în toamna lui 1929, când președinte era Herbert Hoover care a condus între 1929 și 1933.

Calvin și Grace -Efectul Coolidge

Calvin Coolidge s-a născut la 4 iulie  1872 în Vermont sub numele Hohn Calvin Coolidge. A avut două mandate prezidențiale.  Soția sa Grace Anna Goodhue se născuse la 3 ianuarie 1879, în Vermont.  Cei doi se căsătoriseră la 4 octombrie 1905. Vor fi căsătoriți circa 28 de ani. Din timpul vieții lor, datează un moment destul de spumos, care mai târziu, în psihologie va rămâne demumit „efectul Coolidge”. Asta nu pentru că președintele sau Prima Doamnă l-ar fi descoperit ca oameni de știință ci pentru că au fost eroii unei întâmplări la o vizită în cadrul unei ferme de pui.

Ce i-au spus fermierii Primei Doamne

Acolo, oficialii fermei i-au spus doamnei Coolidge că succesul producției de pui stă în faptul că deși au un număr mic de cocoși, ei reușesc performanța de a asigura productivitatea, fiindcă ei performează de mai multe ori pe zi. Doamna Coolidge l-a rugat ca atunci când va vorbi cu soțul ei să îi menționeze acest fapt.

Când președintele a aflat de ceea ce aflase soția sa, a avut inspirația să întrebe dacă acei cocoși performau de mai multe ori în acea zi cu aceeași găină. Oficialul, fără să se încurce, a spus că nu, de fiecare dată, era o altă găină. Președintele a spus atunci: „Transmite, te rog, asta, doamnei Coolidge!” Efectul psihologic înseamnă că performanța sexuală crește într-o relație dacă masculul are relații și cu alte partenere în afară de cel oficial.

Calvin și Grace, gazdele unei Regine de la Porțile Orientului

În octombrie 1926, cuplul Calvin și Grace Coolidge era gazda unei vizite care a inflamat pozitiv New Yorkul și nu numai. Regina Maria  a României a trecut Oceanul însoțită de fiica sa Ileana și fiul ei Nicolae, pentru o vizită de mulțumire dață de sprijinul acordat de SUA în timpul luptei diplomatice pentru recunoașterea Marii Uniri.

Regina a avut un itinerariu oficial extins, a fost întâmpinată de peste 100 000 new yorkezi pe cel mai mare bulevard al metropolei când coloana de mașini a străbătut artera, a fost la Casa Albă, a vizitat multe locații americane implicit un trib de sioux, americani nativi (amerindieni) care i-au făcut cadou celebra coroană din pene de vultur american cu capul alb, ea acceptând șefia simbolică a tribului și numele de sioux „Femeia cu inimă mare care e așteptată”, adică un nume care semăna cu misiunea Reginei Maria: fusese așteptată de un popor ca să ajute la unirea acestuia.

Calvin Coolidge a murit la 5 ianuarie 1933 în Massachussetts iar Grace Anna Coolidge a murit la 8 iulie 1957, în Plymouth Vermont. Cuplul prezidențial a fost căsătorit 28 de ani din care un sfert au fost petrecuți la Casa Albă.