Indemnizația pentru urmașii celor persecutați politic. Când va fi acordată și câți bani vor primi beneficiarii

Indemnizația pentru urmașii celor persecutați politic. Când va fi acordată și câți bani vor primi beneficiariiBani. Sursa foto: Photo 113867093 © Vsg Art Stock Photography And Paintings | Dreamstime.com

Urmașii persoanelor persecutate politic vor primi în sfârșit indemnizația promisă de Guvern de mai mulți ani, începând cu 1 ianuarie 2025.

Comunicatul emis de Casa Județeană de Pensii Constanța menționează că începând cu prima zi a anului viitor, urmașii persoanelor persecutate politic în perioada 6 septembrie 1940 și până la 6 martie 1945 vor beneficia de o indemnizație.

Indemnizație pentru urmașii persecutaților politic

Prevederea se regăsește în Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 115 din 2023.

Conform prevederilor legislației în vigoare, vor beneficia de indemnizație copiii persoanelor care au fost refugiate, expulzate sau strămutate în alte localități, cei evacuați din propriile locuințe, precum și copiii celor decedați, dispăruți sau exterminați în trenurile morții, în timpul masacrelor îndreptate împotriva populației minoritare, în timpul deportării în ghetouri și lagăre de concentrare din străinătate, în timpul privării de libertate în locuri de detenție sau în lagăre de concentrare, în timpul refugierii, expulzării sau strămutării în altă localitate, în timpul evacuării din locuința pe care o dețineau, sau în timpul participării la detașamentele de muncă forțată.

Când se vor da înapoi banii reținuți de stat? S-a decis modalitatea de returnare a banilor celor cu pensii mai mari de 4.000 de lei

Indemnizație. Sursa foto: Vlad Ispas | Dreamstime.com

Prevederile legislative în vigoare

„Art. XXIII – La articolul III din Legea nr. 210/2022 pentru modificarea art. 1 alin. (2) din Decretul-lege nr. 118/1990 privind acordarea unor drepturi persoanelor persecutate din motive politice de dictatura instaurată cu începere de la 6 martie 1945, precum şi celor deportate în străinătate ori constituite în prizonieri şi pentru stabilirea unor măsuri necesare aplicării Ordonanţei Guvernului nr. 105/1999 privind acordarea unor drepturi persoanelor persecutate de către regimurile instaurate în România cu începere de la 6 septembrie 1940 până la 6 martie 1945 din motive etnice, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 698 din 13 iulie 2022, litera b) se modifică şi va avea următorul cuprins:

„b) începând cu data de 1 ianuarie 2025, drepturile stabilite pentru copiii persoanelor care s-au aflat în una dintre situaţiile prevăzute la art. 1 alin. (1) lit. c) şi g) din Ordonanţa Guvernului nr. 105/1999, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi pentru copiii prevăzuţi la art. 31 alin. (1) din aceeaşi ordonanţă”.

2023, al treilea an când urmașii persoanelor persecutate politic nu și-au primit indemnizația

2023 a fost al treilea an când această indemnizație, promisă urmașilor celor persecutați politic nu a fosta acordată de stat. Pensionarii se tem că nu vor mai fi în viață când Legea 154/2021 va fi, în sfârșit, respectată și sunt revoltați că salariile bugetarilor se măresc.

Pensionari

Urmașii celor persecutați politic primesc indemnizație. Sursa foto: arhivă EVZ

Urmașii persoanelor persecutate politic beneficiază doar de drepturi care ating o medie de 700 de lei lunar, reprezentând jumătate din suma cuvenită ca indemnizație pentru părintele lor.