Blue Monday, 15 ianuarie. Tot ce trebuie să știi despre ce mai deprimantă zi

Blue Monday, 15 ianuarie. Tot ce trebuie să știi despre ce mai deprimantă zi Supărare. Sursa foto: Pixabay

Blue Monday sau „lunea cea tristă”, este numele oferit zilei de luni din a treia săptămână a lunii ianuarie. Psihologii o considerată ca cea mai deprimantă zi a anului. 

Blue Monday. Originile presupusei celei mai deprimante zile ale anului datează de la mijlocul anilor 2000, însă, până în prezent, ele rămân controversate și misterioase. Acest concept de Blue Monday a apărut pentru prima dată în anul 2005, publicat într-un comunicat de presă al companiei Sky Travel, în urma unui calcul inedit. Astfel, prima Blue Monday din istorie a luat naștere pe data de 24 ianuarie 2005.

Blue Monday este considerată cea mai tristă zi

Calculul pentru Blue Monday a ţinut cont de o serie de factori, cum ar fi:

  • vremea, datoriile acumulate de sărbători,
  • timpul scurs de la Crăciun,
  • salariul lunar,
  • perioada ce a trecut de la eșecul rezoluțiilor de Anul Nou și nivelul scăzut de motivație atins în urma suprapunerii tuturor acestor evenimente,
  • întoarcerea la muncă după sărbătorile de iarnă,
  • o situație financiară mai precară decât în luna anterioară și, per total, o stare generală deprimantă.

Este important de spus că cea mai deprimantă zi din an depinde de circumstanțele fiecărei persoane. Blue Monday este un termen care a fost creat pentru a descrie ziua de luni a ultimei săptămâni pline a lunii ianuarie. Conceptul a fost dezvoltat de către psihologul Cliff Arnall.

Ne puteți urmări și pe Google News

În anul 2005, postul de televiziune britanic Sky Travel a preluat această știre și a comunicat-o în presă ca pe un concept științific, în scopul de a încuraja oamenii să facă achiziții de călătorii. Cu toate acestea, conceptul Blue Monday a fost întâmpinat cu critici dure din partea comunității științifice, iar chiar și Cliff Arnall s-a distanțat de propria teorie la un moment dat.

Fată, Trist, Portret, Depresie, Singur

Blue Monday. Sursa foto: Pixabay

Depresie şi  tristețe

Este important să menționăm că această formulă nu este acceptată din punct de vedere științific. Mai mult, nu este recunoscută clinic și nu există dovezi științifice care să susțină ideea că există o zi specifică care este considerată cea mai deprimantă zi a anului.

Cu toate acestea, lunile de iarnă pot fi dificile pentru mulți oameni din cauza faptului că zilele sunt mai scurte, lumina soarelui este mai slabă și așteptările nerealiste în legătură cu sărbătorile de iarnă pot afecta starea noastră emoțională.

Sănătatea mentală este o problemă complexă și nu există o singură zi sau un simplu eveniment care poate determina un grup de persoane să experimenteze un episod depresiv. Depresia este cauzată de o combinație de factori și nu există o singură cauză specifică.

Furtună, Uman, Mare, Valuri, Vânt

Depresie. Sursa foto: Pixabay

Sfaturi și recomandări de Blue Monday pentru a combate stările neplăcute

Există numeroase modalități prin care poți îmbunătăți bunăstarea ta mintală și emoțională în perioada în care te simți rău, mai ales în anotimpurile reci. Un prim pas crucial este practicarea unui sport sau a exercițiilor fizice regulate. Studiile au demonstrat că exercițiile fizice eliberează endorfine în creier, substanțe chimice care acționează ca antidepresive și contribuie la ameliorarea simptomelor depresiei.

Blue Monday este o stare pasageră de tristețe care trebuie combătută, în primul rând, prin mijloacele pe care le avem la îndemână. Modalitățile simple, demonstrate clinic, de combatere a stărilor de tristețe sunt:

  • Exerciții fizice regulate (chiar și 30 de minute de mers pe jos în fiecare zi);
  • O dietă echilibrată și o hidratare corespunzătoare;
  • Somn odihnitor (de evitat lumina albastră de la dispozitive și ecrane înainte de culcare);
  • Activități relaxante, cum ar fi programele sau aplicațiile de relaxare sau de wellness, care pot încorpora meditație, relaxare musculară sau exerciții de respirație;
  • Stabilirea unor obiective și priorități (de exemplu, o persoană ar trebui să fie conștientă de ceea ce a realizat la sfârșitul zilei, nu să se concentreze pe ce nu a reușit să facă);
  • Practicarea recunoștinței (este recomandat să se noteze zilnic, într-un jurnal, un lucru pentru care persoana este recunoscătoare la final de zi);
  • Discuții sincere cu prietenii sau membrii familiei care pot oferi sprijin emoțional și ajutor practic;
  • Stabilirea unui buget pentru a gestiona cheltuielile;
  • Respectarea unui program zilnic bine pus la punct.

Ce este recomandat să faci dacă nu-ţi revii din depresie

Studiile au demonstrat că persoanele care respectă un anumit program și au o viață ordonată sunt persoane mult mai fericite, deoarece au mai mult timp pentru ei și pentru cei dragi.

Dacă simptomele nu se ameliorează, ele pot indica depresia și/sau alte probleme de sănătate mintală. Este recomandată o programare la medicul de familie sau la un specialist în sănătate mintală cât mai curând posibil.