Peste jumătate din români suferă de obezitate. Sistemul medical va fi pus la grea încercare
- Iulia Moraru
- 11 ianuarie 2024, 10:22
În țara noastră, peste jumătate din populație suferă de obezitate, conform informațiilor furnizate de INS.
Mai exact, 62% dintre români suferă de obezitate, o cifră extrem de îngrijorătoare. Lipsa mișcării de zi cu zi și alegerile alimentare nesănătoase, par a fi printre principalele cauze.
Peste 25% dintre copii au șanse să sufere de obezitate
Statisticile dezvăluie, de asemenea, că peste 25% dintre copii se așteaptă să fie supraponderali sau obezi.
În acest context, Corina Atanasiu, președinta Federației Părinților, atrage atenția că acest fenomen a crescut foarte mult în ultima vreme.
„Pentru a crește sănătos, ar trebui să-i mobilizăm pe copii să facă foarte mult sport. Din păcate, copiii noștri sunt destul de feriți de la face sport.
Nu avem niște politici coerente în ceea ce privește sportul de masă, iar mișcarea în școli este destul de redusă în orașe, în spațiile în școlile super aglomerate, de cele mai multe ori, orele de sport nu se întâmplă, ceea ce este foarte, foarte trist”, spune aceasta.
O altă problemă legată de obezitate, conform Corinei Atanasiu, este că în școli nu se oferă masă caldă, care ar putea reprezenta o modalitate de a schimba obiceiurile alimentare ale copiilor și de a-i încuraja să se hrănească sănătos.
„Din păcate, nu suntem la atenți la ce mănâncă copiii noștri și atunci când vor fi mari, vor fi clienți siguri ai cardiologilor”, a mai spus președinta Federației Părinților pentru Aleph News.
Tratament inovator pentru oamenii ce au probleme cu kilogramele
Recent, s-a testat o pastilă inovatoare care imită senzația de sațietate și plenitudine la nivelul stomacului pe porci. Rezultatele au demonstrat că animalele au consumat cu 40% mai puțină hrană la doar o jumătate de oră după ingerare și că au înregistrat o creștere în greutate mult mai lentă.
Astfel, pastila denumită VIBES – de la acronimul Vibrating Ingestible BioElectronic Simulator, ar putea fi un nou tratament pentru obezitate.
Experimentul realizat pe porci a evidențiat că pastila are capacitatea de a stimula receptorii din stomac, simulând prezența hranei.
Această simulare declanșează transmiterea de semnale către hipotalamusul din creier. Astfel, sistemul endocrin intră în acțiune, eliberând diverși hormoni care generează senzația de sațietate și plenitudine, în timp ce inhibă senzația de foame.
Pastilele pentru obezitate oferă o terapie temporară și non-invazivă
Potrivit cercetătorilor, aceste pastile, de dimensiunea unei tablete de vitamine mari, oferă o formă temporară și non-invazivă de terapie. Ele vor elimina necesitatea intervenției chirurgicale pentru cei care necesită o soluție medicală pentru pierderea în greutate.
Cercetătorii sugerează, totuși, posibilitatea dezvoltării de pastile pentru obezitate, care să fie implantate sau să rămână în stomac pentru o perioadă mai lungă, reducând astfel necesitatea unei administrări regulate, în cazul în care terapia trebuie să fie extinsă, potrivit The Guardian.