Dosarul SAFI. Mii de români păgubiți, niciun vinovat. Cei implicați au averi colosale
- Maria Pană
- 10 ianuarie 2024, 17:39
Dosarul SAFI a fost un alt scandal de corupție al anilor 1990. Societatea cu același nume a fost cea care administra Fondul Mutual al Oamenilor de Afaceri. A scos la vânzare certificate de investitor, ca mai apoi să nu mai poată restitui banii celor care au cumpărat aceste documente
În 1993 se puneau bazele SAFI Invest. Mai exact a societății care avea să administreze Fondul Mutual al Oamenilor de afaceri. Acesta din urmă scosese la vânzare certificate de investitor pe care oamenii s-au grăbit să le cumpere. Asta pentru că li se promitea o creștere de 40% pe lună a sumei investite.
Totul, în timp ce băncile acordau la acea dată doar dobânzi între 5-7% pe an. În primii ani de funcționare părea că totul merge ca pe roate. Totul până în 1996 când Fondul s-a confruntat cu probleme financiare grave. Mai exact investițiile erau neadecvate pentru promisiunile făcute, dar și faptul că piața de capital nu era reglementată. Acestea au fost principalele probleme care au dus la prăbușirea Fondului.
Acesta a fost declarat falimentar și timp de câteva luni, fiecare investitor a primit 5% din suma pe care a investit-o. Sau s-a putut achiziționa mobilă de la firma lui Viorel Cataramă, unul dintre cei implicați în afacere. Alături de el au mai fost George Danielescu, Radu Cojocaru, Dan Constantinescu.
Implicarea lui Tăriceanu în afacerea SAFI
La acel moment Viorel Cataramă a fost acuzat că ar fi creat cu bună știință prejudiciu investitorilor, deși știa situația reală. Cu toate acestea în ceea ce-l privește procurorii au dispus neînceperea urmării penale în ceea ce-l privește. Singurul trimis în judecată în acest dosar a fost George Danielescu, fost director general al SAFI.
A fost și el achitat. Nu mai puțin de 2400 de oameni nu au mai putut să își recupereze banii investiți. Printre ei s-a numărat Călin Popescu Tăriceanu care ar fi putut câștigat la acel moment 54.000 de mii de dolari. Numai că fostul prim-ministru a preferat să piardă banii, decât să-i retragă atunci când au apărut informații despre prăbușirea fondului de investiții. Mai ales că Scandalul SAFI, în care erau implicați mai mulți lideri ai PNL (Viorel Cataramă, George Danielescu, Radu Cojocaru, Dan Constantinescu) a izbucnit în primăvara anului 1996, cu puțin înainte de alegerile locale.
Implicarea lui Tăriceanu în afacere a fost dezvăluită de către Viorel Cataramă în 2005, potrivit Ziarului Financiar. Înaintea unui congres al PNL, unde vroia să câștige președinția PNL. ”Acum pot spune că una dintre personalitățile PNL care au avut de câștigat de pe urma SAFI a fost Tăriceanu. Nu a fost numai afacerea mea. El a fost la fel de implicat ca și mine. A fost acționar și deținător de certificate de investitor. Până în aprilie 1996 am avut aceleași responsabilități”. A spus Viorel Cataramă la acel moment. În răspunsul său, Eugen Nicolaescu, purtătorul de cuvânt al Partidului Național Liberal, care a vorbit în locul lui Tăriceanu, a descris acuzațiile lui Cataramă ca fiind "nefondate". El a menționat, de asemenea, că "Tăriceanu a fost printre cei afectați financiar de colapsul fondului" și s-a întrebat de ce Viorel Cataramă și-a amintit de SAFI după opt ani, chiar înaintea Congresului PNL.
Cei implicați în această afacere au pus mai apoi bazele Libra Bank și au existat voci care au acuzat faptul că au luat bani din Fond pentru această nouă investiție.