Foreign Affairs: Occidentul pierde dacă nu ajută Ucraina

Foreign Affairs: Occidentul pierde dacă nu ajută Ucraina Rusia-Ucraina. Sursa foto: dreamstime.com

Occidentul ar trebui să ajute Ucraina să reziste în 2024 și să se pregătească pentru o ofensivă în 2025. În caz contrar, își pierde credibilitatea și influența.

Occidentul riscă să-şi piardă credibilitatea dacă nu va ajuta Ucraina să reziste şi să învingă în Războiul cu Rusia.

Occidentul trebuie să ajute Ucraina. SUA și Europa greșesc foarte mult când cred că războiul a ajuns într-un impas și este timpul pentru negocieri. Totuși, este încă posibil ca Ucraina să câștige avantajul în războiul din 2025, scrie Foreign Affairs.

Occidentul, dezamăgit de situaţia de pe frontul din Ucraina

În urma eșecului operațiunilor ofensive din 2023, atât din partea Ucrainei, cât și a Rusiei, se conturează o poveste conform căreia războiul a ajuns într-un impas. Percepția unui conflict incert, dar static, provoacă un sentiment de oboseală în capitalele partenerilor Ucrainei.

Ne puteți urmări și pe Google News

La urma urmei, dacă niciuna dintre părți nu face progrese semnificative. Status quo-ul pare stabil și nu necesită o atenție politică urgentă.

Cu toate acestea, această percepție a impasului este profund eronată. Atât Moscova, cât și Kievul concurează pentru a recâștiga puterea de luptă ofensivă. Într-un conflict de o asemenea amploare, acest proces va dura mult timp.

În timp ce prima jumătate a anului 2024 poate aduce puține schimbări în controlul asupra teritoriului ucrainean, activele materiale, pregătirea personalului și pierderile pe care fiecare parte le va suferi în următoarele câteva luni vor determina traiectoria pe termen lung a conflictului.

Război Ucraina

Război Ucraina. Sursa foto: X (Twitter)

Rscurile incertitudinii Occidentului de a ajuta Ucraina

De fapt, "Occidentul se confruntă acum cu o alegere decisivă: să sprijine Ucraina, astfel încât liderii săi să-și poată apăra teritoriul. Şi i să se pregătească pentru o ofensivă în 2025, sau să cedeze, favorizând irevocabil Rusia” , spune Jack Watling cercetător în domeniul războiului terestru la Institutul Regal al Forțelor Comune (RUSI) .

Incertitudinea cu privire la asistența pe termen lung acordată Ucrainei nu numai că riscă să ofere Rusiei un avantaj pe câmpul de luptă. Dar poate,să dea încredere Moscovei. Ezitarea a subminat deja încercările de a determina Rusia să negocieze. Deoarece Kremlinul crede acum că poate rezista mai mult decât Occidentul.

Dacă nu vor exista angajamente clare la începutul anului 2024, hotărârea Kremlinului nu va face decât să se întărească.

Aliații occidentali ai Kievului au pierdut avantajul de timp pe care îl aveau. Ei au irosit o mare parte din 2022 și 2023 bucurându-se de euforia reculurilor inițiale ale Rusiei.

În loc să încerce să extindă capacitatea industrială în statele membre NATO, prietenii Kievului au luat în cea mai mare parte muniție din stocurile naționale și de pe piața internațională. Apoi au trimis-o în Ucraina.

Occidentul, ajuns la momentul de a lua decizii importante

Unii lideri din capitalele occidentale susțin că a sosit momentul să negocieze încheierea războiului din Ucraina. Cu toate acestea, această poziție nu ține cont de amploarea obiectivelor Rusiei sau de ceea ce poate oferi Kremlinul în realitate.

Moscova nu este interesată să pună mâna pur și simplu pe o bucată de teritoriu ucrainean. Vladimir Putin a declarat în repetate rânduri că dorește să schimbe logica sistemului internațional.

"Dacă Statele Unite le cer partenerilor săi să facă concesii Rusiei pentru a obține o încetare a focului simbolică, este posibil să se întâmple două lucruri. În primul rând, Rusia va persista să încalce încetarea focului. Așa cum a făcut cu toate iterațiile acordurilor de la Minsk.

În al doilea rând, Rusia le va dovedi aliaților săi că Statele Unite pot fi învinse prin persistență. Acest lucru va determina probabil ca mulți dintre partenerii de securitate ai Americii să caute o alternativă. Ceea ce va reduce influența Statelor Unite în întreaga lume", se arată în articol.

Occidentul şi războiul din Ucraina

Sursa foto: Facebook-Volodimir Zelenski

Rusia nu dorește un conflict direct cu NATO,. Dar Kremlinul caută din ce în ce mai mult să extindă sfera de aplicare a confruntărilor indirecte cu Occidentul.

De când Evgheni Prigojin și-a încheiat revolta în iunie 2023, Rusia nu a făcut decât să-și dubleze ambiția de a concura cu Occidentul la scară globală. De fapt, este posibil ca rebeliunea eșuată a lui Prigojin să fi contribuit la această ambiție.

Statele Unite și aliații lor europeni se află în fața unei alegeri. Pe de o parte, pot elabora imediat un plan de consolidare a pregătirii armatei ucrainene. Pot explica publicului lor și Ucrainei că termenul limită din octombrie 2024 pentru eliberarea teritoriilor ar trebui să fie prelungit. Şi pot oferi Kievului sprijin logistic până în 2025.

Pe de altă parte, ar putea continua să creadă în mod eronat că războiul a ajuns într-un impas. Oferind avantaj Rusiei.