Șefii direcțiilor de educație din Republica Moldova vor fi demiși

Șefii direcțiilor de educație din Republica Moldova vor fi demișiElevi. Sursa foto: Arhiva EVZ

Ministerul Educației și Cercetării (MEC) din Republica Moldova a emis recent un ordin prin care solicită consiliilor raionale și municipale să pună capăt raporturilor de serviciu cu șefii organelor locale de specialitate în domeniul educației care ocupă funcții ilegal, adică în contradicție cu prevederile Codului educației.

Cei care vor fi eliberați din funcție sunt șefii organelor locale de specialitate în domeniul educației care: 1. au fost numiți în funcție de mai mult de 4 ani; 2. nu au fost numiți prin concurs; 3. au fost numiți pe perioadă nedeterminată; 4. asigură interimatul sau care exercită funcția de șef al OLSDÎ prin exercitarea temporară a funcției de șef al OLSDÎ de către adjunctul titularului funcției publice.

O treime din conducătorii direcțiilor de învățământ, dați afară

Reprezentanții MEC din Republica Moldova au declarat că ordinul se aplică „aproximativ două treimi din numărul total al conducătorilor direcțiilor de învățământ", cu datele exacte în curs de actualizare.

Această solicitare a MEC vine în urma expirării termenului de 45 de zile de la adoptarea deciziei Curții Constituționale din 12 decembrie 2023, care a confirmat modificările la Codul educației adoptate de Parlament la 17 august 2023.

Curtea Constituțională a verificat constituționalitatea acestor modificări și a respins sesizările depuse de câțiva deputați și de un consiliu raional.

Actele de încetare a raporturilor de muncă, gata până la 11 ianuarie

Astfel, actele de încetare a raporturilor de muncă vor fi emise de autoritățile vizate până la 11 ianuarie 2024, cu informarea ulterioară a MEC despre acțiunile întreprinse.

Dacă reprezentanții autorității administrației publice locale de nivelul al doilea nu emit actul administrativ, MEC va constata încetarea de drept a raporturilor de serviciu și va numi interimari până la organizarea concursurilor și numirea noilor conducători.

„Prevederile privind angajarea prin concurs pentru un mandat de 4 ani a șefilor direcțiilor de învățământ există din 2014, când a fost adoptat Codul educației. În prezent, MEC doar implementează aceste prevederi și se asigură că legea este egală pentru toți", a declarat Dan Perciun, ministrul Educației și Cercetării, potrivit Diez.md.

Schimbări în sistemul educațional din Republica Moldova. Măsurile intră în vigoare pe 1 ianuarie 2024

Sistemul educațional din Republica Moldova va trece printr-o serie de schimbări, începând cu 1 ianuarie 2024. Ministrul Educației, Dorin Perciun, a anunțat un prim set de măsuri.

Acestea includ un moratoriu asupra controalelor externe, restricționarea numărului de documente obligatorii pentru instituțiile de învățământ și eliminarea anumitor rapoarte elaborate de cadrele didactice și manageriale.

Astfel, în 2024, procesul de evaluare externă în învățământul general, organizat de Agenția Națională de Asigurare a Calității în Educație (ANACEC), va fi suspendat. Această decizie a fost comunicată în cadrul unei conferințe de presă astăzi, pe 18 decembrie.