Un britanic a găsit comoara vieții sale într-un tanc irakian din vremea lui Saddam Hussein

Un britanic a găsit comoara vieții sale într-un tanc irakian din vremea lui Saddam Hussein Tanc irakan T-55. Sursa Foto - Dreamstime

Un britanic a găsit lingouri de aur în valoare de 2 milioane de lire sterline, ascunse într-un tanc irakian pe care l-a cumpărat pe eBay.

În 1990, Irakul a invadat Kuweitul și cantități mari de aur au fost jefuite de soldați.

La 34 ani,  lingourile de aur de 2 milioane de lire sterline au fost găsite într-un tanc irakian de fabricație sovietică,  de către colecționarul de vehicule militare Nick Mead.

El le-a predat poliției acum șase ani, dar acum își regretă decizia.

Ne puteți urmări și pe Google News

Tancul cu lingouri de aur

Nick Mead a descoperit cele cinci lingouri de aur ascunse în rezervorul de motorină al fostului tanc al armatei irakiene Type 69, o copie chineză a sovieticului T-55, în 2017. Se crede că lingourile au fost furate de soldații irakieni care au jefuit Kuweitul în timpul invaziei din 1990, dar au fost uitate în interiorul bestiei blindate de 36,7 tone.

Stupefiat de descoperire, domnul Mead a predat aurul autorităților. Acum, șase ani mai târziu, a recunoscut că și-ar fi dorit să fi păstrat comoara, cu toate că potrivit legii, orice tezaur deținut de o țară ce a fost jefuit pe timp de război trebuie imediat raportat la autorități.

Bărbatul în vârstă de 62 de ani, care conduce tancuri pe ferma sa din Helmdon, Northamptonshire, a transmis către MailOnline:

„Îmi pare rău că l-am predat. Ar fi trebuit să primesc cel puțin o taxă de găsire pentru el, dar nu am primit absolut nimic. Când am găsit lingourile de aur, nu știam ce să facem cu ele. Nu este ca și cum ai putea lua cinci lingouri de aur la amanet. Așa că am sunat la poliție”.

 

Un britanic a găsit lingouri de aur în valoare de 2 milioane de lire. Sursa Foto -Dreamstime

Situația lingourilor de aur e necunoscută

Expertul în tancri a spus că nu este sigur ce s-a întâmplat cu aurul și a crezut că autoritățile încă încearcă să dea de proprietarii lingourilor.

„Eram măcelar. Dacă aș fi știut că nu voi primi nimic pentru a-l găsi, mi-aș fi luat cuțitul și aș fi tăiat o felie și aș fi dus-o la Cash Converters”, a glumit el.

Mead a vrut să adauge tancul la flota sa de aproximativ 300 de vehicule militare ascunse la ferma sa, unde iubitorii de blimdate au șansa să se plimbe cu unele dintre ele. A schimbat un camion al armatei și un tun autopropulsat Abbot pentru tanc într-o afacere în valoare de aproximativ 30.000 de lire sterline după ce a văzut anunțat postat pe eBay.

Tancul irakian, restaurat

Vehiculul a fost restaurat de proprietarul anterior Joe Hewes,  care i-a înlocuit șenilele și i-a reparat motorul fără să descopere niciodată comoara valoroasă din interior.  Mead credea inițial că a găsit muniție de mitralieră în timp ce îl demonta și se temea că alte arme ar fi putut fi depozitate în rezervorul de combustibil.

Dar, în schimb, au scos lingurile de aur, care cântăreau câte cinci kilograme fiecare: „Când le-am găsit, râdeam și glumeam și decideam pe ce vom cheltui banii. Sora mea își dorea un Land Rover și eu aș cumpăra un Rolls Royce Phantom”.

Tancul cumpărat de britanic este o copie chineză a designului rusesc T-55 și fabricată sub denumirea de Type 69. A fost construit la începutul anilor 1980 și are doar 1.507 mile la bord, raportează Daily Mail. Dictatorul irakian Saddam Hussein a folosit astfel de tancuri pentru a invada Kuweitul și pentru a se apăra de invazia americană, pe durata războiului din Golf (1991).