Ultimele zile de lucru pentru parlamentarii din Republica Moldova. Când se încheie sesiunea

Ultimele zile de lucru pentru parlamentarii din Republica Moldova. Când se încheie sesiunea

În mod normal, parlamentarii din Republica Moldova ar trebui să încheie actuala sesiune de lucru la data de 29 decembrie, după cum prevede un proiect de lege.

Sesiunea de toamnă a Parlamentului urmează să se încheie la 29 decembrie 2023. Asta prevede un proiect de hotărâre aflat în examinare în Parlament, conform IPN.

Prima ședință plenară din sesiunea de toamnă a avut loc la 9 septembrie 2023. Atunci, președintele Igor Grosu, a declarat că pe lista priorităților legislative rămân securitatea energetică, avansarea reformelor în justiție și lupta cu corupția, dezvoltarea economică a țării și deschiderea unor noi locuri de muncă, modernizarea infrastructurii și îmbunătățirea calității vieții în localitățile din Republica Moldova.

Parlamentul Republicii Moldova

Parlamentul Republicii Moldova. Sursa foto: multimedia.parlament.md

La fel, o misiune importantă a Parlamentului pentru sesiunea de toamnă urma să fie continuarea controlului parlamentar asupra implementării Acordului de Asociere Republica Moldova – Uniunea Europeană, iar accentul să fie pus pe progresele atinse în procesul de armonizare a legislației naționale cu legislația Uniunii Europene.

Începe vacanța și pentru Parlamentul din Republica Moldova

Parlamentul se întrunește în două sesiuni ordinare pe an. Sesiunea de primăvară începe în luna februarie și nu poate depăși sfârșitul lunii iulie. Sesiunea de toamnă începe în luna septembrie și nu poate depăși sfârșitul lunii decembrie. În cazul în care legislativul nu se află în sesiune ordinară, acesta se poate întruni în sesiune extraordinară sau specială la cererea președintelui țării, a președintelui Parlamentului sau a 1/3 din numărul deputaților, după cum consemnează tvrmoldova.md. 

Altfel, Comisia Electorală Centrală (CEC) va propune Curții Constituționale validarea mandatelor de deputat în Parlament ale candidaților supleanți pe listele Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Ion Poia, și Blocului Comuniștilor și Socialiștilor (BCS), Svetlana Popa, transmite IPN.

Procedura de validare a mandatelor vine după ce Comisia Electorală Centrală a luat act de vacanța unor mandate de deputat în Parlament, atribuite PAS și BCS.

La data de 21 decembrie, Parlamentul Republicii Moldova a luat act de cererile de demisie a deputaților Gheorghe Agheorghiesei de la PAS și Adrian Lebedinschi de la BCS, precum și a declarat vacante mandatele de deputat ce aparțin formațiunilor respective.