Republica Moldova, primii pași în procesul de integrare la UE. Ministrul de Externe dă explicații

Republica Moldova, primii pași în procesul de integrare la UE. Ministrul de Externe dă explicații Uniunea Europeană. Sursa foto: arhivă EVZ

Nicu Popescu, ministrul de Externe din Republica Moldova, a vorbit despre procesul pe care țara sa îl începe, de astăzi, pentru integrarea în Uniunea Europeană.

Aflat la Bruxelles, Nicu Popescu, ministrul de Externe din Republica Moldova, a vorbit despre momentul istoric pe care îl trăiește țara sa. Oficialul de la Chișinău a explicat ce înseamnă procesul de integrare la Uniunea Europeană și care vor fi primii pași ce trebuie făcuți.

Prioritare vor fi reformele în justiție și lupta cu corupția. De asemenea, se vor analiza și elementele fundamentale pentru funcționarea democrației, acțiunile urmând să fie întreprinse de comun cu reprezentanții Comisiei Europene.

„Procesul negocieri va conta din mai multe etape. Va fi o serie de întrevederi în care se va explica acquis-ul comunitar, se va explica diferența dintre legislație și standardele europene. Avem un calendar ambițios. Lucrul de pregătire a negocierilor a început în această dimineață”. A explicat Nicu Popescu.

Ne puteți urmări și pe Google News

Nicolae Popescu, ministrul de externe al Moldovei. foto: mfa.gov.md

Republica Moldova începe procesul de integrare

„Prioritatea numărul unu este justiția, reforma justiției, consolidare unui sistem în justiție care funcționează, care luptă cu corupția. Aceste subiecte vor fi printre primul capitol, prin care le vom structura lucrul nostru de transformate a Republicii Moldova în procesul de negocieri. Începem cu evaluări ale realităților în domeniul justiției și elementele fundamentale pentru funcționarea unei democrații. Acestea sunt subiectele care vor fi printre primele domenii în care vom lucra împreună cu Comisia Europeană, pentru a accelera reformele din Republica Moldova”, a mai afirmat ministrul de Externe din Republica Moldova.

Maia Sandu, Igor Grosu și Dorin Recean, primii trei oameni din fruntea Republicii Moldova, au reacționat public după ce UE a anunțat că începe negocierile de aderare.

Mesaj transmis, joi, de președintele Maia Sandu

După ce liderii Uniunii Europene au anunțat că vor începe negocierile pentru aderarea Republicii Moldova.

„Astăzi ne-a venit o veste importantă de la Bruxelles. Este un pas foarte important și este meritul dumneavoastră că am ajuns aici. Prin votul dumnevoastră, prin activitatea civică responsabilă de ani de zile, îndreptată pentru apărarea democrației, ați contribuit la această decizie. Avem mult de lucru, dar sunt încurajați de această decizie importantă a țărilor Uniunii Europene”, a afirmat președintele Maia Sandu.

Felicitările noastre tuturor. Mulțumesc pentru toți cei care au crezut în faptul că Republica Moldova, o țară mică, într-o perioadă scurtă de timp a demonstrat că lucrurile mari și frumoase și mari pot fi făcute când pui inimă, dăruire și crezi în ceea ce faci”, a spus Igor Grosu.

„Dragi cetățeni. Felicitări. De mâine avem și mai mult de lucru”, a afirmat și prim-ministrul Dorin Recean.