Realitatea Plus, amendată de CNA pentru atacurile la acţionarii Romprest

Realitatea Plus, amendată de CNA pentru atacurile la acţionarii RomprestRealitatea Plus, amendată, din nou, de CNA. Ce nereguli au fost găsite. Sursa foto: Arhiva EVZ

CNA a amendat Realitatea Plus cu 50.000 de lei amendă pentru atacurile la acţionarii Romprest. Toate afirmațiile ar fi fost făcute fără probe.

Atacurile Realitatea Plus la acţionarii Romprest au atras o amendă dură de la CNA. 50.000 de lei (10.000 de euro), pentru acuzaţii de prostituţie şi trafic de droguri şi tutun de contrabandă. S-au făcut mai multe acuzaţii despre oameni de la Romprest, printre care Orlando Valache, Bogdan Adimi, Andrei Dracea sau Răzvan Duca Ghenoiu, fără să existe probe.

Acuzațiile Realitatea Plus

„Potrivit surselor Realitatea Plus, directorul firmei, Bogdan Adimi, se pregăteşte să fugă din ţară. Andrei Dracea, împreună cu avocatul Iancu Toader şi prin intermediul directorului Bogdan Adimi au deturnat sume uriaşe timp de mai mulţi ani, potrivit unor surse, iar procurorii susţin că prejudiciul creat prin aceste fapte Sectorului 1 din Bucureşti este de 944.157.000 lei”, a fost unul dintre atacurile de pe post.

Mircea Toma, membru CNA, a declarat că aceste produse editoriale nu au acoperire în realitate şi că au fost vândute ca dezvăluiri. El a mai spus că jurnaliștii de la Realitatea au produs spaimă și că au discreditat calitatea jurnalistului de investigaţie.

„Prima reacţie văzând aceste produse editoriale a fost de spaimă. Te ia cu frig. Dacă lucrururile acestea se întâmplă în relitate mă simt direct în pericol. e un stat care nu există şi mafia este la control, împânzeşte viaţa noastră. După aceea m-am gândit că e foarte important ca ziarişti dacă reuşesc să afle asemenea structuri de crimă organizată, e evident de datoria lor să le expună. Faptele ziariştilor şi curajul lor de a investiga şi a expune corupţia este cheia esenţială a profesiei.

Dar dacă apar produse editoriale care nu au acoperire în realitate şi sunt vândute ca dezvăluiri, ele compromit pe orizontală tot ce fac colegii lor în presă. Se pare că este un act de descalificare a profesiei de jurnalist dacă lucrurile pe care le-am văzut şi le-am auzit nu sunt reale”, a spus Mircea Toma.

Realitatea Plus n-ar fi avut un argument solid

El a mai spus că în spate nu există un argument solid și că Realitatea a vândut un produs spectaculos, dar fără niciun fel de substanță.

Centrul Național Anticorupție

Realitatea Plus, luată în vizor de CNA. Sancțiune mare pentru atacurile la acţionarii Romprest/ sursa foto: FB

„Felul în care au fost paginate nu reuşeşte să producă decât spaimă. (...) Dacă nu aflu în spate niciun argument, atunci brusc mă îndoiesc şi nu mai ştiu cine sunt mafioţii. Dacă mă înrebi cine sunt, poate chiar ziariştii care se pretind ziarişti... Nu mai fac diferenţa între aşa-zisul ziarist şi aşa-zisul mafiot. Din punctul meu de vedere, ce se întâmplă aici este un act care, pe lângă faptul că încalcă un articol foarte clar şi explicit, este un atac la calitatea meseriei, calitatea jurnalistului de investigaţie. Discreditează profesia prin acest produs spectaculos, plin de cuvinte foarte tare, fără niciun fel de substanţă.”

Ce spune Valentin Jucan

Valentin Jucan, membru CNA, a spus că Realitatea ar fi trebuit să urmearscă evoluţia unui caz de investigaţie, dar că nu a făcut asta și că avut alte intenții. El consideră că cea mai gravă acuzație făcută pe post este cea care are legătură cu traficul de droguri.

Cred că este foarte important să adăugăm la ce s-a spus acum este intenţia. Demonstrarea intenţiei este esenţială în susţinerea articolelor de lege care vor fi propuse ca fiind încălcate. În toate documentele pe care le-am primit şi dintre toate datele pe care le avem se vede cu certitudine o înlănţuire foarte clară între interesele proprietarului Realitatea TV şi momentele de dezvăluiri raportate şi conexate la anumite momente care se petrec în instanţele în care cele două părţi îşi dispută dreptatea.

Doar în momentele în care în instanţă sau doar la audienri în fazele preliminarii sunt chemaţi reprezenetanţii Romprest atunci postul intră în regim de breaking news şi difuzează în cascadă aceste imagini ca cele pe care le-am văzut.

„În opinia mea acest comportament indică o intenţie. Altfel orice grup onest de jurnalişti ar urmări evoluţia unui caz de investigaţie, ar alege după cum crede de cuviinţă să-l prezinte la finalizarea demersului jurnalistic. Ceea ce nu se întâmplă în cazul Realitatea. Cea mai gravă este acuzaţia că Romprest şi patronii sunt implicaţi în trafic de droguri, cu complicitatea autorităţilor de la frontieră. Această infromaţie este incredibilă.”, a spus Valentin Jurcan, potrivit paginademedia.