Pensiile speciale, buget de 15,7 miliarde de lei, cu 18% mai mare în 2024

Pensiile speciale, buget de 15,7 miliarde de lei, cu 18% mai mare în 2024 Sursa Foto: Arhiva EVZ

Bugetul pensiilor speciale va crește pentru anul viitor, iar guvernul trebuie să facă rost de bani pentru a asigura veniturile tuturor privilegiaților. Sumele necesare acoperirii acestor cheltuieli vor fi cu 18% mai mari decât în anul acesta.

Bugetul pensiilor speciale va crește cu aproximativ 18% în acest an. Astfel, de la 13,3 miliarde de lei, în 2023, se va ajunge la 15,7 miliarde de lei anul viitor. Suma reprezintă un record, în condițiile în care premierul Marcel Ciolacu are dificultăți în a explica de unde va face rost de bani pentru acoperirea tuturor cheltuielilor bugetare propuse.

La fel ca anul trecut, experții avertizează că proietul de buget propus de Guvern nu este realist și că obiectivele propuse nu vor fi atinse. În vreme ce bugetul pensiilor speciale crește, românii vor trebui să se aștepte la taxe și impozite mai mari. Acestea vor veni sigur, apreciază economiștii, dar nu în 2024, an electoral, ci în 2025

Bugetul pensiilor speciale va fi mai mare

Guvernul va aloca, anul viitor, mai mulți bani pentru pensiile speciale, se arată într-un comunicat de presă al USR. Potrivit sursei citate, de la 13,3 miliarde lei se va ajunge la 15,7 miliarde de lei în 2024. Astfel, creșterea va fi de 18%.

Pentru a acoperi bugetul pensiilor speciale, Guvernul trebuie să găsească bani suficienți. Mai ales că decizia Curții Constituționale stabilește că trebuie plătite și drepturile speciale ale foștilor parlamentari. Aceștia au obținut câștig de cauză, pe pensii speciale în justiție.

Peste 840 de foști parlamentari primesc până la 12.000 de lei pe lună, din bugetul pensiilor speciale. Aceste indemnizații trebuie plătite și retroactiv pe ultimele 6 luni, perioadă în care legea pentru eliminarea pensiilor speciale a fost în vigoare.

Decizia CCR pentru parlamentari

Curtea Constituțională a decis că desființarea pensiilor speciale pentru foștii parlamentari, stabilită prin lege, este neconstituțională. Legea trebuie aplicată pentru foștii deputați și senatori care au fost aleși pentru cel puțin un mandat.

Drept urmare, statul român trebuie să le plătească foștilor parlamentari privilegiile pentru lunile în care nu au beneficiat de ele. Iar aceste sume se vor adăuga la bugetul pensiilor speciale.

Foștii aleși trebuie să primească plata retroactivă pe 5 luni din partea statului.

CCR, pensii

Foștii parlamentari rămân cu pensiile speciale, decide CCR. Sursa foto: Razvan Valcaneantu EEC

Bugetul pensiilor speciale va crește pentru parlamentari

Foștii parlamentari vor primi, în plus, pensii speciale majorate cu rata inflației de la 1 ianuarie 2024. Creșterea va fi de 13,8%, potrivit noii legi a pensiilor, promulgată de președintele Klaus Iohannis. Pensia unui fost parlamentar se stabilește în funcție de numărul de mandate pe care le-a dus la final. Valorile sunt următoarele:

  • Pensia minimă - 1.483 de lei pentru mandatul 1990-1992, primesc 106 beneficiari;
  • Pensie pentru un singur mandat - 2.187 de lei, primesc 263 de beneficiari;
  • Pensie medie - 5.741 de lei, primesc 183 de beneficiari;
  • Pensia maximă - 12.168 de lei, pentru cel puțin 3 mandate de deputat, primesc 103 beneficiari;
  • Pensia maximă - 10.951 de lei pentru cel puțin 3 mandate de senator, primesc 55 de beneficiari.