Mită la spitalul din Botoșani. Gențile cu șpagă, plimbate în văzul tuturor

Mită la spitalul din Botoșani. Gențile cu șpagă, plimbate în văzul tuturorMită. Sursa foto: arhiva EVZ

Dosarul întocmit de procurorii DNA la spitalul din Botoșani, în care mai mulți șefi luau mită de la candidații la angajare, conține informații scandaloase. Conform anchetei, cei implicați umblau cu gențile pline cu banii de mită, prin instituție, fără să se ferească.

Mită la spital în Botoșani. Ancheta procurorilor DNA conține informații scandaloase despre cei acuzați că luau șpagă de la candidații la angajare. Cei implicați nici nu se mai ascundeau atunci când primeau șpaga. Iar una dintre șefele arestate umbla cu geanta plină de plicuri cu bani, conform interceptărilor.

În total 15 persoane din spital au fost puse sub acuzare. Procurorii susțin că, prin modul în care au acționat, au creat pericolul de îmbolnăvire a sistemului medical public și implicit un risc real de deces în rândul pacienților.

Mită la spital, detalii scandaloase

Ancheta procurorilor DNA de la spitalul „Mavromati” din Botoșani, dă la iveală detalii de necrezut. Medicii acuzați de corupție acceptau nu doar bani, ci și bijuterii scumpe în schimbul fraudării concursurilor de angajare. Dosarul Mită la spital a scos la iveală un sistem corupt a căror victime au fost chiar oamenii.

Procurorii susțin că din cauza corupției, actul medical a fost grav afectat la Botoșani. Iar exemplul cel mai concludent a fost moartea tinerei însărcinate, Alexandra, din vară. Femeia a fost lăsată să agonizeze mai multe ore pe patul de spital, fără ca nimeni să intervină.

Procurorii au descoperit sume de ordinul zecilor de mii de euro, bijuterii scumpe și ceasuri de lux, strânse din mită la spital, în Botoșani.

„Spitalul acela e o bombă, nu-i mai satură Dumnezeu”, potrivit stenogramelor DNA.

Detalii scandaloase din anchetă

Procurorii au arătat, în documentele din anchetă că se primea mită la spital, în văzul tuturor. Cei care erau implicați nu se fereau de nimeni. Primeau bani la intrarea în spital, pe holuri sau în saloane ori birouri, în văzul colegilor. Iar aceștia au dat toate detaliile ofițerilor sub acoperire care investigau cazul.

Martorii au povestit că una dintre șefele din Spitalul Botoșani umbla cu geanta plină de bani, prin instituție.

„Într-o zi urca scările și când o ajuns în capăt sus, s-o împiedicat și din geantă o sărit nu știu câte plicuri. …le-o strâns repede, n-o mai interesa c-o picat ea pe jos”, a povestit unul dintre martori, potrivit stenogramei.

Mită la spital pentru angajare

C0nform datelor din dosarul penal, un post la Pediatrie, era cotat la 15.000 de euro. Șpăgarii cereau această sumă, iar la concursul pe posturi îi favorizau pe cei lipsiți de competență, dar care plăteau. În schimb, candidații pregătiți, dar care nu doreau sau nu aveau bani să cotizeze cu mită la spital, erau trimiși la plimbare.

În denunțurile făcute în fața anchetatorilor, o asistentă șefă a vorbit despre influențele politice din rețeaua șpăgilor.

„Când s-a referit la pile și relații, a avut în vedere, atât persoane din anturajul funcționarilor publici, cât și apropiați ai oamenilor politici din județul Botoșani”, se arată în stenogramele depuse la dosar.

DNA, percheziții la sediul PSD Botoșani și la Spitalul Județean. Șefa CJ, vizată

Doina Federovici consideră că viața Alexandrei Ivanov valora doar 6.000 de euro. Sursa foto: Facebook

Procurorii au făcut percheziții la PSD

Prpocurorii din dosarul Mită la spital au avut-o în vedere pe șefa Consiliului Județean Botoșani, Doina Federovici. Aceasta conduce și organizația PSD Botoșani. Procurorii au făcut acasă, cât și la sediul partidului. Deocamdată nu a fost audiată și nu are o calitate oficială în dosar. Însă cercetările continuă.

Alexandra Ivanov

Alexandra Ivanov a murit în spitalul în care angajările se făceau pe șpagă Sursa foto: Facebook

6.000 de euro pentru viața Alexandrei

În paralel cu dosarul Mită la spital, se anchetează și moartea Alexandrei, gravida care a murit la spitalul din Botoșani. Alexandra Ivanov a murit pe 18 august, la nouă ore după ce a fost internată în Maternitatea Botoșani.

Femeia a ajuns la spital acuzând dureri, însă medicii nu au considerat că este cazul să intervină. Ea a fost lăsată vreme de șase ore pe un pat de spital, fără ca nimeni să intervină. Abandonată, pe patul de spital, tânăra a transmis un mesaj, rudelor, în care le-a anunțat că nu poate respira, acuzând dureri atroce. Cu toate acestea nici o persoană nu a interveni

După șase ore de agonie, abandonată de toți, femeia a murit, iar în compensație, Consiliul Județean i-a acordat soțului suma de 30.000 de lei, 6.000 de euro. Suficient, în accepțiunea social-democratei Doina Federovici pentru ca pierderea suferită să fie uitată de familie, iar soțul văduv să-și poată crește cei trei copii rămași fără mamă.

În prezent, având în vedere dezvăluirile cu privire la dosarul de mită la spital, cei 6.000 de euro oferiți de Doina Federovici capătă o altă valoare.