Piața imobiliară. Cum poți să rămâi fără avansul achitat pentru o locuință
- Ionel Sclavone
- 12 decembrie 2023, 07:03
ANPC propune un set de recomandări românilor care vor să-și achiziționeze o locuință nouă, în această perioadă. Oficialii Protecției Consumatorilor atrag atenția cumpărătorilor cu privire la lucrurile pe care să le urmărească cu ocazia unei achiziții imobiliare.
ANPC a elaborat un set de recomandări pentru românii care intenționează să-și achiziționeze o locuință nouă. Șeful Comisariatului Regional pentru Protecția Consumatorului - Regiunea Sud Muntenia, Ploiești, a publicat sfaturi pentru cei care achiziționează o casă pe piața imobiliară.
ANPC dă sfaturi celor care-și cumpără locuințe
Conform Protecției Consumatorilor, la încheierea unei promisiuni de vânzare, cumpărătorii de locuințe trebuie să ceară un extras de carte funciară. Documentul conține informații cu privire la eventualele sarcini care grevează imobilul. În plus, arată ANPC, promisiunea de vânzare poate fi notată în cartea funciară, cu acordul părților. Acest lucru îl va împiedica pe vânzător să încerce să vândă locuința altcuiva.
„Dacă aveți în vedere să achitați prețul în urma contractării unui credit ipotecar, recomandăm să luați legătura cu o instituție bancară și să verificați mai întâi dacă vă încadrați să obțineți o astfel de finanțare, întrucât nu toți dezvoltatorii sunt dispuși să vă restituie avansul achitat, dacă banca alege să nu vă finanțeze”, recomandă ANPC.
Un alt lucru pe care viitorul cumpărător trebuie să-l aibă în vedere este legat de utilități. Înainte de achiziție este bine să se verifice existența branșamentelor la apă, electricitate sau gaze. În acest sens, Protecția Consumatorului recomandă vericicarea Cărții Tehnice a imobilului, document în care apar detalii tehnice de execuție, materialele utilizate, nivelul de calitate etc.
Ce trebuie să mai verifice un cumpărător
Oficialii ANPC recomandă verificarea clasificării imobilului din punct de vedere al eficienței energetice. Aceste informații pot fi obținute din mențiunile cuprinse în certificatul de performanță energetică a clădirilor. Documentul trebuie pus la dispoziție înainte de achiziție.
De asemenea, este bine de verificat garanția oferită de dezvoltator și condițiile de acordare a acesteia. Datele legate de garanție trebuie menționate clar în contractul de vânzare-cumpărare.
ANPC, alte recomandări
Potențialii cumpărători sunt îndemnați să se informeze cu privire la eventualele costuri suplimentare. Acestea pot să nu existe în datele puse la dispoziție de dezvoltator, avertizează ANPC.
Drept urmare, pentru a evita eventualele surprize neplăcute, ulterioare, cumpărătorilor li se recomandă să se intereseze de acestea. ANPC consideră că sunt informații importante ce trebuie cunoscute dinainte.
Este vorba despre costurile pentru administrarea suprafețelor și facilităților comune (parc, loc de joacă pentru copii, piscină, sală de fitness etc.). Aceste aspecte ar putea să fie menționate în contractul de vânzare cumpărare sau în regulamentul de ordine interioară. Un reprezentant al firmei Premier Imobiliar Activ a spus că orice cumpărător trebuie să citească atent contractul înainte de a-l semna.