Mandarine tot mai scumpe în Republica Moldova. Turcii au schimbat calculele

Mandarine tot mai scumpe în Republica Moldova. Turcii au schimbat calculeleSursa foto: Arhiva EVZ

Mandarine tot mai scumpe în Republica Moldova și Ucraina, pe fondul creșeterii prețurilor de transport din Turcia. Uniunea Europeană nu este interesată de mandarinele turcești.

Mandarine tot mai scumpe în Republica Moldova și Ucraina, pe fondul creșterii prețurilor de transport din Turcia. Potrivit analiștilor de la EastFruit, săptămâna trecută s-a observat o creștere bruscă a cererii pentru mandarinele produse în Turcia, ceea ce a dus la o majorare a cheltuielilor de transport.

O altă veste neplăcută pentru cumpărători au fost ploile din regiunea Mersin, care au provocat întârzieri în recoltarea și expedierea mandarinelor și au contribuit la creșterea prețurilor acestor fructe.

Potrivit lui Fiodor Rîbalko, expert în comerțul internațional cu fructe și legume, cultivatorii turci vând în prezent mandarinele la prețul de 0,30-0,35 USD/kg, iar după procesare, mandarinele pregătite pentru export sunt oferite în medie la preț de 55 de cenți AAUA. Cu toate acestea, nu pot fi excluse noi creșteri de preț pentru aceste fructe.Întrucît Turcia este cel mai mare exportator mondial de mandarine, această situație nu putea să nu afecteze prețurile din regiune.

Uniunea Europeană  nu vrea mandarine turcești

Mandarine

Sursa foto: Arhiva EVZ

În țările din Europa de Est, prețurile mandarinelor proaspete au crescut destul de semnificativ în ultimele săptămâni. Cel mai mult au crescut prețurile în Ucraina - în medie cu 30 de procente. În Republica Moldova, prețurile la mandarine au crescut cu 11 procente în ultimele două săptămâni.

Pentru Turcia, cele mai mari piețe de desfacere pentru mandarine sunt Rusia, Irak și Ucraina. În același timp, exportul mandarinelor turcești în țările Uniunii Europene este destul de limitat, cele mai mari volume fiind destinate României și Poloniei.

În același timp, prețurile la mandarine în Asia Centrală au o tendință negativă și sunt semnificativ mai mici decît în Europa de Est. Motivul ar fi expansiunea activă a Pakistanului pe această piață, care oferă produse la un preț mult mai mic, ceea ce permite acestei țări să înlăture concurenții: China și Turcia.