Rusia rămâne fără elemente de presiune asupra Republicii Moldova

Rusia rămâne fără elemente de presiune asupra Republicii Moldova Mere proaspete un timp îndelungat. Sursa Foto: Arhiva EVZ

Rusia rămâne fără elemente de presiune asupra Republicii Moldova și riscă să pățească cu fructele moldovenești cum a pățit cu gazele.

Interdicția aplicată de Rusia fructelor și legumelor din Republica Moldova este un răspuns la decizia Chișinăului de a se alătura sancțiunilor internaționale împotriva Rusiei, spune directorul executiv al Institutului pentru Politici Europene și Reforme, Iulian Groza.

Un moment bine ales de Rusia

Embargoul coincide cu protestul agricultorilor, așa că Rusia a sperat că fermierii își vor intensifica presiunile asupra guvernului de la Chișinău, mai spune Groza.

Interdicția cu privire la importul fructelor și legumelor din Republica Moldova este în vigoare de pe 4 decembrie. Rosselhoznadzor a susținut că ar fi depistat în produsele moldovenești mai multe insecte dăunătoare, interzise în statele Uniunii Economice Eurasiatice.

Ne puteți urmări și pe Google News

Dar, explică directorul IPRE, Iulian Groza, producătorii moldoveni au acum opțiunea de a se reorienta către piața Uniunii Europene, care a fost liberalizată. Și astfel ar lăsa Rusia fără încă un element de presiune.

Tot răul spre bine

„Paleta de presiuni din partea Federației Ruse asupra Republicii Moldova este tot mai mică. Este clar că este un embargo impus pentru a crește presiunea asupra țării noastre. Nu este exclus ca această mișcare are loc în contextul protestelor agricultorilor, ca ei să crească presiunea pe autorități.

A fost măsură de răspuns la decizia Republicii Moldova de a se alinia la sancțiunile Uniunii Europene împotriva Federației Ruse. De fiecare dată când Rusia a impus aceste embargouri mai mult au de câștigat producătorii noștri care reușesc să-și reorienteze exporturile către o piață mult mai sigură, piața Uniunii Europene.

Deja de un an Republica Moldova exportă pe piața UE fără cote. Piața UE a fost liberalizată”, a spus Iulian Groza la emisiunea „Secretele Puterii” de la Jurnal TV.

Iulian Groza, directorul executiv al Institutului pentru Politici Europene și Reforme / Sursa foto: FB

Rusia, gesturi disperate

Fostul deputat Iurie Reniță consideră, la rândul său, decizia Rusiei drept una politică. El a explicat că experiența embargourilor anterioare a demonstrat că producătorii moldoveni se reorientează spre piețe mult mai predictibile și stabile.

„Este un gest de disperare și e cu atât mai penibil pentru că vine din partea unei țări uriașe. Este o diferență enormă între piața europeană care este o piață predictibilă, stabilă, profitabilă și piața rusească care este o piață eminamente politică. Acum în Uniunea Europeană nu mai există cote.

Este responsabilitatea producătorilor și a autorităților să-i ajute, să meargă pe această piață stabilă. Rusia și din punct de vedere comercial, și din alte aspecte, este o chestiune care ține de trecut. Un trecut trist, marcat doar de șantaj în raport cu Republica Moldova ”, a spus Reniță.

„În nicio țară, cu excepția Rusiei, nu au fost semnalate notificări asupra anumitor încălcări. Decizia autorităților rusești contravine principiilor fitosanitare internaționale și nu are la bază niciun argument real”, a adăugat fostul deputat, citat de IPN.